Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


RUSIJOS OPOZICIJA
Ar egzistuoja „gerieji rusai“? Atsakymas aiškus
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Asociatyvi iliustracija.

Prasidėjus Rusijos agresijai prieš Ukrainą paplito Rusijos piliečių skirstymas į „geruosius rusus“ – liberalus, dažniausiai pabėgusius iš šalies, ir tuos, kurie liko bei palaiko karą. Bet pastarųjų metų daugelio rusų opozicionierių kalbos kelia klausimą, ar išties egzistuoja tie „gerieji rusai“?

Būtent tokia tema Briuselyje buvo diskutuota tarptautinėje konferencijoje „Kelias į laisvę: 33-iosios Čečėnijos Respublikos Ičkerijos nepriklausomybės metinės“. Diskusijos „Rusijos opozicija Ukrainos karo kontekste“ moderatorė žurnalistė Ina Kuročkina negailėjo kritikos Rusijos opozicijai. Pasak jos, susidarė absurdiška situacija: prasidėjus karui Rusijos liberali opozicija bando pasislėpti po „kadyrovcais“ (prokremliško Čečėnijos valdovo Ramzano Kadyrovo smogikais), t. y. laiko save vos ne didesnėmis aukomis nei ukrainiečius.

Visi vadinamieji Rusijos liberalai, dabar opozicionieriai, yra ne kas kitas, o imperialistai… absoliučiai visi.

Taip pat diskusijoje dalyvavusi Ukrainos politikė Ala Musevič pasakojo, kad terminas „gerieji rusai“ Ukrainoje radosi tuoj po agresijos pradžios 2022 m. vasarį, kai dalis ukrainiečių tikėjosi, jog Rusijoje dar egzistuoja sąžiningų ir protingų žmonių, kurie sustabdys beprotišką karą, tačiau „stebuklas neįvyko“. Jis neįvyko ir po Rusijos armijos surengtų žudynių Bučoje, Irpinėje ir kitur Ukrainoje.

„Gerieji rusai“ tik ir aiškina, kad jie nekalti, nes esą tik Vladimiras Putinas pradėjo karą“, – pabrėžė A. Musevič.

Nepuolė „gerųjų rusų“ ginti ir vienas Rusijos opozicijos atstovų Ilja Ponomariovas. Anot jo, tai visos liberaliosios Rusijos opozicijos bėda.

Alfa.lt
Diskusijos „Rusijos opozicija Ukrainos karo kontekste“.

„Egzistuoja ne tik nekaltumo prezumpcija, apie kurią dažnai kalba Rusijos liberalai, bet ir priešingas principas – kaltumo prezumpcija. Ir tai reikia taikyti Rusijos piliečiams, o jei jūs išties esate prieš karą, tuomet reikia tai įrodyti. Didelė dalis Rusijos inteligentijos sako, kad „mes juk išvažiavome, neprisijungėme prie armijos“. Į tai aš paprastai atsakau: „Jei jūs dar galvojote eiti į armiją, tai apie ką mes iš viso kalbame“, – kalbėjo jis.

Šiuo metu Ukrainoje gyvenantis I. Ponomariovas siūlo tris paprastus principus, kaip atsisieti nuo Kremliaus režimo: pirma, nustoti palaikyti karą, mokėti mokesčius, dirbti susijusiose sferose; antra, garsiai pasakyti, kad esate prieš šį karą; trečia, padėti viskuo, kuo galite Ukrainai – nuo prisijungimo prie Ukrainos karinių pajėgų iki finansinės paramos.

„Svarbiausia, kad būtų veiksmai. (...) Yra labai daug rusų, kurie prieš karą, bet nieko nedaro. Taigi jei nieko nedarai, tai kodėl kalbi“, – aiškino jis.

Egzistuoja ne tik nekaltumo prezumpcija, apie kurią dažnai kalba Rusijos liberalai, bet ir priešingas principas – kaltumo prezumpcija.

Vėliau, pasibaigus diskusijai, IQ paklausė ilgamečio kovotojo už savo tautos laisvę, nepriklausomos Čečėnijos premjero emigracijoje Achmedo Zakajevo, ar jis tiki, kad egzistuoja „gerieji rusai“?

„Jų nėra. Nėra į ką tikėti. Tiesa, visose taisyklėse būna išimčių“, – atsakė jis ir paminėjo diskusijoje dalyvavusius Pavelą Stroilovą ir I. Ponomariovą.

„Blogas ar geras, aš apsisprendžiu pagal principą – imperinio ar neimperinio požiūrio žmogus. Visi vadinamieji Rusijos liberalai, dabar opozicionieriai, yra ne kas kitas, o imperialistai… absoliučiai visi. Nėra nė vieno opozicionieriaus, išskyrus I. Ponomariovą ir jo bendražygius, su kuriais aš galėčiau kalbėtis“, – pridūrė nepriklausomos Čečėnijos premjeras.

Tarptautinėje konferencijoje „Kelias į laisvę: 33-iosios Čečėnijos Respublikos Ičkerijos nepriklausomybės metinės“ taip pat buvo pristatyti teisinės Čečėnijos nepriklausomybės pagrindai, Rusijos pevergtų tautų kovos už laisvę planai ir ekspertai bei Europos Parlamento nariai diskutavo apie karo Ukrainoje pabaigą.

2024 09 30 10:21
Spausdinti