Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASAULIS 2022. LIETUVA
Ar yra gyvenimas po krizės?
Liepa Žeromskaitė

Vyriausybė mėgins grįžti prie įprastų darbų, bet lengva nebus

Ingridos Šimonytės Vyriausybė 2022-uosius pasitinka tvarkydamasi su dviem krizėmis. Koronaviruso pandemijos ir iš Baltarusijos besiveržiančių migrantų keliami iššūkiai prilygsta nebent prieš 13 metų užklupusiam ekonomikos nuosmukiui. Metų pabaigoje ėmė atrodyti, kad šias krizes 2022-aisiais pavyks įveikti ir tuomet ministrų kabinetas galės imtis kitų pažadėtų darbų, kuriems trūko laiko. Nebūtinai taip ir įvyks, juolab kad abiejų krizių atvejais nuo Lietuvos ne itin daug kas priklauso.

Lietuva neturi svertų pakeisti Aliaksandro Lukašenkos sprendimus, o emocingo diktatoriaus veiksmai sunkiai prognozuojami. Vasarą pasienyje pasirodę migrantų būriai kėlė audras Lietuvoje, tačiau ilgai nesulaukė tarptautinio dėmesio. Keli tūkstančiai sieną perėjusių ir sulaikytų žmonių nedarė įspūdžio Europos sostinėms. Pasaulio žiniasklaida irgi dėmesį atkreipė tik tada, kai atsirado daugiau dramos: kai minios migrantų bandė prasiveržti pro Lenkijos pasienio užkardą, taip pat kai buvo aptiktos pirmosios šalčio aukos. ES susirūpino tik artėjant žiemai, nors būtent Briuselio ir kitų svarbiausių Europos sostinių paramos reikėjo, kad Baltarusijai būtų padarytas bent koks nors poveikis. Tad ir migrantų krizės raidos scenarijai priklauso nuo ES pastangų ir nuo to, kaip elgsis pats A. Lukašenka.

Po pirmos migrantų bangos šoko atsigavusi Lietuvos Vyriausybė ėmė veikti ryžtingai. Migrantai apgręžiami teisinantis, kad jie yra hibridinio karo įrankiai. Ir nors tai gali kelti klausimų dėl žmogaus teisių, šiam motyvui nebyliai pritariama Briuselyje, juo labiau jis priimtinas didžiajai Lietuvos visuomenės daliai. Su tuo sutinka ir politologė Rima Urbonaitė: „Moralinė krizė dėl migrantų antplūdžio Vyriausybei negresia. Vakarų žiniasklaidoje dominuoja naratyvas, dažnai į šoną nustumiantis faktus, kad migrantai vis dėlto yra Baltarusijos teritorijoje, gavę jos vizas ir laikomi jos svečiais, kur dabar ir šąla.“ Tiesa, situaciją dramatiškai pakeistų tragedija, jei įvyktų nesvarbu kur – Lietuvos, Lenkijos ar Baltarusijos teritorijoje.

2022 01 04 06:30
Spausdinti