Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


Atakas Ispanijoje įvykdžiusi kuopelė neutralizuota
BNS
Teroro aukų pagerbimo vieta Barselonos La Ramblos alėjoje. („Reuters“ nuotr.).

Katalonijos vyriausybė įsitikinusi, kad grupė, kuri panaudodama automobilius įvykdė atakas Barselonoje ir Kambrilse, jau neutralizuota, nors vienas jos dalyvių tebėra laisvėje.

„Šios kuopelės pajėgumas veikti policijos darbo dėka buvo neutralizuotas“, – spaudos konferencijoje paskelbė regiono vidaus reikalų ministras Joaquimas Fornas. Katalonijos policijos atstovas Josepas Lluisas Trapero sakė, kad tie 12 kuopelės narių dalyvavo rengiant atakas Barselonoje ir Kambrilse, bet nė vienas iš jų, įskaitant imamą, neturėjo precedentų, kurie sietų juos su terorizmu. Žurnalistams jis sakė, kad, policijos duomenimis, grupuotė planavo vieną arba kelias atakas su sprogmenimis Barselonos mieste. Bet pareigūnai neturi konkrečių įrodymų, kaip grupė jaunuolių iš šalies šiaurės rytuose esančio Ripolio miesto buvo radikalizuota. Jų šeimų nariai tvirtino nė neįtarę, kad jų sūnūs, broliai ar pusbroliai prisidėjo prie teroro atakų, sakė esantys sukrėsti, nes jaunuoliai atrodė puikiai integravęsi, turėjo darbus, automobilius, studijavo.
Pareigūnai neturi konkrečių įrodymų, kaip grupė jaunuolių iš šalies šiaurės rytuose esančio Ripolio miesto buvo radikalizuota.
J.L.Trapero patvirtino, kad per sprogimą viename name Alkanaro mieste sužeistas asmuo buvo suimtas ketvirtadienį, praėjus kuriam laikui po Barselonos atakos. Policija mano, kad tame name teroristų kuopelė planavo savo atakas. Ispanijos policija susiejo tris išnuomotus mikroautobusus su pabėgusiu asmeniu, kuris veikiausiai įvykdė atakas. Sekmadienį pareigūnai pranešė, kad visos šios transporto priemonės buvo išnuomotos panaudojus 22 metų įtariamojo marokiečio Youneso Abouyaaqoubo kreditinę kortelę. Teigiama, kad šis asmuo vairavo mikroautobusą, kuris įsirėžė į praeivius Barselonos La Ramblos gatvėje. Šiaurės rytų Ispanijoje tebesitęsia jo didelio masto paieška. Rado 120 dujų balionų Kiek anksčiau buvo pranešta, kad name Alkanare, kur įtariami dviejų šią savaitę šalį sukrėtusių teroro atakų vykdytojai veikiausiai gamino sprogstamuosius užtaisus, surado daugiau kaip 120 dujų balionų vienai arba kelioms atakoms Barselonoje. Atakos Barselonoje išvakarėse name nugriaudėjo sprogimas, kuris, policijos manymu, įvyko įtariamiems džihadistams padarius klaidą. „Pradedame aiškiai matyti, kad (tas namas Alkanare) buvo vieta, kur jie ruošė sprogmenis vienai arba kelioms atakoms Barselonos mieste“, –  sakė Katalonijos policijos atstovas J.L.Trapero. Per dvi atakas, kai ketvirtadienį ir penktadienį Barselonoje ir netoliese esančiame pajūrio kurorte Kambrilse žmonių minias taranavo automobiliai, žuvo 14 žmonių, o dar per 120 buvo sužeista. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 20 19:48
Spausdinti