Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Atsakomybė elgtis moraliai
Kotryna Tamkutė
Edvardo Blaževič nuotr.

Naudos siekimas šiandien gali sugadinti gerovę ateityje, įsitikinęs pasaulinio nevyriausybines organizacijas vienijančio tinklo „Atlas Network“ viceprezidentas Tomas G. Palmeris. IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei jis užsiminė apie savo prieš beveik keturis dešimtmečius užsimezgusią veiklą Vidurio Europoje ir pripažino, kad pastaruoju metu liberaliosios Vakarų demokratijos susiduria su dar didesniais iššūkiais, negu žlugus komunizmo milžinui žemyno Rytuose.

– Dar devintojo dešimtmečio pradžioje aktyviai užsiėmėte laisvės idėjų sklaida Rytų Europoje: rengėte seminarus, vežėte knygų ir fakso aparatų kontrabandą. Kokių pokyčių galima užčiuopti lyginant tą laikotarpį su dabartimi?

– Pasaulis nuo tada pasikeitė labai stipriai. Turėjome galimybę stebėti, kaip žlugo vienas didžiausių to laikotarpio, tos kartos gyvenimo elementų – totalitarinė valstybė. Daugeliui mūsų tai buvo staigmena. Retas galėjo patikėti, kad kada nors tokia, kokia yra dabar – laisva ir nepriklausoma – Lietuva apskritai galės egzistuoti. Atrodė, kad sovietinis komunizmas neturi pabaigos ir yra amžinas.

Aš tuo metu mąsčiau šiek tiek kitaip. Nežinojau, kada, bet buvau įsitikinęs, kad režimas žlugs. Nepaisant ginklavimosi varžybų, kurios buvo tikrai nemenkas iššūkis sovietams, tai nebuvo esminis veiksnys. Sovietų Sąjunga žlugo, nes neveikė. Kaip kadaise yra sakęs Vladimiras Bukovskis, teiginys, kad vyksta debatai tarp liberalizmo vienoje pusėje ir komunizmo kitoje, yra mitas. Nėra jokios diskusijos. Pusės nekovoja. Vienai tiesiog pasibaigė pinigai.

2018 04 17 11:12
Spausdinti