Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ŽVILGSNIS
B. Hodgesas: didžiausia silpnybė – tikėti Kremliaus pasakomis
Evaldas Labanauskas
Scanpix

Apie pratybų „Zapad 2021“ ir Rusijos karinius subtilumus, naująją Baltųjų rūmų politiką, taip pat migrantų krizę ir hibridinį karą IQ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labanauskas kalbėjosi su buvusiu JAV sausumos pajėgų vadu Europoje atsargos generolu leitenantu Benu Hodgesu.

– Kiek svarbios Rusijos vykdomos „Zapad 2021“ pratybos NATO ir kokie pagrindiniai šių pratybų iššūkiai Baltijos šalims bei Lenkijai?

– „Zapad 2021“ karinės pratybos yra labai svarbios, kartu tai ir iššūkis dėl trijų priežasčių: visų pirma, tai priminimas visiems mums apie Kremliaus galimybes ir norą investuoti į didelio masto aukštųjų technologijų pajėgumus ir pratybas, nepaisant tam tikrų kvailai skambančių komentarų, kad Rusijos toks mažas bendrasis vidaus produktas, todėl ji esą nekelia didelės grėsmės.

Antra, pratyboms trūksta skaidrumo ir dėl tarptautiniu mastu vykdomos dezinformacijos kampanijos (kas yra ir kas nėra pratybos „Zapad“) nesilaikoma įsipareigojimų dėl tarptautinių stebėtojų iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) bei Vienos susitarimų, o tai mums primena, su kuo turime reikalą ir kodėl jie nėra geri „partneriai“. (Vienos dokumentas dėl pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių numato, kad apie karines pratybas, kuriose dalyvauja daugiau nei 9 tūkst. karių, turi būti pranešta ESBO narėms 42 dienos prieš jų pradžią ir būtini stebėtojai, jei pratybose dalyvauja 13 tūkst. ar daugiau karių – IQ past.).

2021 09 21 06:45
Spausdinti