Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


LIETUVA IR BALTARUSIJA
Baltarusija du Lietuvos diplomatus paskelbė nepageidaujamais asmenimis
BNS
Pixabay.com
Minskas.

Baltarusija penktadienį paskelbė du Lietuvos diplomatus nepageidaujamais asmenimis, pareiškė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolis Hlazas.

Jo žodžius penktadienį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Vadovaudamiesi abipusiškumo principu, šiandien buvome priversti imtis veidrodinių priemonių ir paskelbti du Lietuvos diplomatus persona non grata už veiklą, nesuderinamą su diplomatinio pareigūno statusu. Jiems buvo pasiūlyta išvykti iš Baltarusijos per septynias dienas“, – sakė A. Hlazas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) patvirtino sulaukusi pranešimo apie iš Baltarusijos išsiunčiamus du Lietuvos diplomatus.

Ji pareiškė, kad iš Baltarusijos išsiunčiami Lietuvos atstovai niekuomet neužsiėmė su diplomato pareigomis nesuderinama veikla.

„Ministerija apgailestauja dėl tokio oficialiojo Minsko žingsnio ir reiškia viltį, kad Baltarusijos valdžia pakeis savo neadekvatų elgesį ir pagaliau išgirs Vakarų bendruomenės raginimus nutraukti šalyje vykdomas represijas prieš Baltarusijos pilietinę visuomenę“, – teigiama pranešime. 

Anksčiau penktadienį Lietuvos URM pranešė, kad Vilnius priėmė sprendimą išsiųsti du Baltarusijos ambasados darbuotojus.

Penktadienį į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Baltarusijos ambasados Lietuvoje atstovas, jam įteikta nota, skelbianti du Baltarusijos ambasados Lietuvoje darbuotojus nepageidaujamais asmenimis Lietuvoje už veiklą, nesuderinamą su diplomato statusu, ir nurodanti jiems išvykti iš Lietuvos per septynias dienas.

Kaip teigia URM, šiuo sprendimu Lietuva taip pat solidarizuojasi su Latvija, kurios ambasados Minske diplomatus ir darbuotojus Baltarusija nepagrįstai išsiuntė iš šalies prieš keletą dienų.

„Du Baltarusijos žvalgybos pareigūnai, dirbantys po diplomatine priedanga, buvo paprašyti palikti Lietuvą. Ne ačiū ir viso gero“, – savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. 

Baltarusijos atstovui taip pat pareikštas protestas dėl besitęsiančių represijų prieš šalies pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą, pareikalauta nedelsiant paleisti žurnalistą Ramaną Pratasevičių ir jo draugę studentę Sofiją Sapegą bei kitus politinius kalinius ir neteisėtai sulaikytuosius.

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Lėktuvui nusileidus Minske, sulaikytas juo skridęs tinklaraštininkas opozicionierius R. Pratasevičius, taip pat jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

Dėl šio incidento ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve, didinant spaudimą, ES svarsto įvesti šaliai sektorines sankcijas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 28 19:53
Spausdinti