Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LIETUVA IR BALTARUSIJA
Baltarusija skelbia, kad iki 2023 metų pabaigos pratęs bevizį režimą Lietuvos gyventojams
BNS
Paulius Peleckis/BNS
Alesiui Beliackiui skirta neofreska.

Autoritarinis Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka pritarė pasiūlymui visiems 2023 metams pratęsti bevizį režimą Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos gyventojams, trečiadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Baltarusija bevizį režimą Lietuvos ir Latvijos piliečiams, taip pat Latvijos nepiliečio statusą turintiems asmenims įvedė nuo balandžio 15-osios, tačiau tuomet tvirtino, kad laikinai – vienam mėnesiui. Gegužę Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pranešė apie bevizio režimo Lietuvos ir Latvijos piliečiams pratęsimą iki 2022 metų pabaigos.

Lenkijos piliečiams vizų reikalavimą Baltarusija sustabdė liepą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija BNS nurodė, kad nei ji, nei ambasada Baltarusijoje iš Minsko nėra gavusios informacijos apie bevizio režimo taikymą ar jo pratęsimą.

Minskas skelbia, kad laikotarpiu, kai galioja bevizis režimas, Baltarusijoje apsilankė beveik 370 tūkst. Europos Sąjungos piliečių. Nurodoma, kad daugiau kaip 70 proc. jų yra Lietuvos piliečiai, apie 20 proc. – Latvijos, 10 proc. – Lenkijos piliečiai.

Balandžio viduryje Minskui pranešus apie bevizį režimą, Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėjo, kad Rusijos ir Baltarusijos žvalgybos tarnybos imasi aktyvesnių veiksmų bandydamos verbuoti pas juos atvykstančius Lietuvos piliečius.

Pasak Lietuvos žvalgybos, atrenkant potencialų taikinį, įvertinamos ne tik asmens galimybės rinkti ir teikti informaciją, tačiau ir jo motyvacija bendradarbiauti, arba, tarnybų manymu, asmens pažeidžiamumas.

Šalies Užsienio reikalų ministerja rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją.

2022 12 22 15:07
Spausdinti