Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


MIGRANTAI
Baltarusija tvirtina ieškanti būdų pasienyje įstrigusiems migrantams repatrijuoti
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad Minskas ieško būdų repatrijuoti Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusius migrantus.

Tai rodytų, kad Minskas imasi žingsnių sumažinti įtampą prieš Europos Sąjungos susitikimą dėl naujų sankcijų A. Lukašenkos režimui.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES narę Lenkiją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Pirmadienį rengiamas 27 Bendrijos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame turėtų būti patvirtintos naujos baudžiamojo poveikio priemonės Minsko režimui.

A. Lukašenka prieš šį susitikimą sakė, jog Baltarusija nenori, kad įtampa pasienyje peraugtų į „konfliktą“, todėl ieško būdų, kaip išsiųsti namo kelis tūkstančius ten įstrigusių migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų.

„Šiame rajone vyksta aktyvus darbas siekiant įtikinti žmones: prašome, grįžkite namo. Tačiau niekas nenori grįžti atgal“, – sakė A. Lukašenka. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Tie žmonės, turiu pasakyti, labai užsispyrę – niekas nenori grįžti, – kalbėjo jis. – Ten jie neturi būstų, jie supranta, kad nėra kuo maitinti vaikų.“

67 metų A. Lukašenka taip pat leido suprasti, kad Baltarusija galėtų sutikti su Miuncheno valdžios pasiūlymu nuskraidinti migrantus į Vokietiją Baltarusijos nacionalinės oro vežėjos „Belavia“ lėktuvais, jei Lenkija neatvertų „humanitarinio koridoriaus“.

„Jei reikės, nusiųsime juos į Miuncheną mūsų lėktuvais“, – sakė A. Lukašenka.

„Organizuoti migracijos srautą per Baltarusiją mums patiems būtų brangiau, – sakė jis. – Niekada to nedarėme ir neketiname daryti.“

A. Lukašenka pridūrė, kad Baltarusija atsakys į naujas ES sankcijas.

„Jie galvoja, kad aš juokauju, – sakė jis. – Mes ginsimės.“

Minsko režimui jau taikoma virtinė ES sankcijų, įvestų dėl brutalaus susidorojimo su opozicija po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, taip pat dėl gegužę įvykusio incidento, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ laineris ir buvo suimtas jame buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas.

Nepaisant A. Lukašenkos galimai ištiestos alyvos šakelės, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) pirmadienį įspėjo, kad Baltarusijai vis tiek gresia naujos sankcijos dėl migrantų krizės.

„Griežtinsime sankcijas“, – sakė jis, ES užsienio reikalų ministrams susirinkus į susitikimą.

Baltarusija skelbia, kad migrantų stovykloje yra maždaug 2 tūkst. žmonių, tarp kurių esama besilaukiančių moterų ir vaikų. Lenkija sako, kad pasienyje yra 3–4 tūkst. migrantų, ir kasdien atvyksta naujų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 15 13:21
Spausdinti