Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


BALTARUSIJA
Baltarusijos aktyvistė O. Karač bendradarbiavo su Rusijos žvalgyba
BNS

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos aktyvistė Olga Karač bendradarbiavo su Rusijos žvalgybos tarnyba, teigia Valstybės saugumo departamentas.

Jo pateiktos informacijos pagrindu tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovei atsisakyta suteikti prieglobstį. Vertinimas atliktas Migracijos departamentui sprendžiant dėl prieglobsčio suteikimo.

„VSD duomenimis, Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicijos aktyvistė V. Karač bendradarbiavo su Rusijos žvalgybos tarnyba“, – teigiama dokumente, kurį turi BNS.

Ji pati BNS paneigė bendradarbiavusi su Rusijos ir Baltarusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Aš nebendradarbiavau su jokiomis specialiosiomis tarnybomis, nei Rusijos, nei Baltarusijos“, – pirmadienį sakė O. Karač.

„Šis šmeižikiškas kaltinimas mūsų organizacijos atžvilgiu metamas ne pirmą kartą. Deja, tenka tokius absurdiškus dalykus neigti ir gintis teisme. Esu tvirtai pasiryžusi eiti į teismą“, – pridūrė ji.

Ryšiai – seni

VSD dokumente rašoma, kad O. Karač 2015–2019 metais lankydavosi Rusijos teritorijoje, kur susitikdavo su Rusijos žvalgybos pareigūnais. Anot VSD, ryšį su jais O. Karač taip pat palaikydavo ir beasmenio komunikavimo priemonėmis.

Departamentas teigia, kad O. Karač perduodavo su Rusijos žvalgyba susijusiems asmenims jos parengtus dokumentus, teikė informaciją apie Baltarusijos režimo ir opozicijos atstovus bei jų veiklą.

Pasak Lietuvos žvalgybos, O. Karač siekė gauti Rusijos valdžios paramą savo politinei veiklai Baltarusijoje, su Rusijos žvalgybos tarnybos atstovais yra aptarinėjusi jos galimus politinius įsipareigojimus Rusijai.

„Rusijos žvalgybos tarnybos atstovai rūpinosi O. Karač įvaizdžiu Lietuvoje ir užsienyje, teikė patarimus ir siūlymus dėl veiklos viešojoje erdvėje, perspėdavo ir instruktuodavo, kaip sumažinti kylančias rizikas“, – rašoma dokumente.

Jame teigiama, kad Rusijos žvalgybos tarnyba išlaiko interesą O. Karač išnaudoti žvalgybos ir įtakos tikslams Lietuvoje ir užsienyje įgyvendinti.

„Rusijos žvalgybos tarnyba gali pasinaudoti ryšiais su O. Karač veiklai, nukreiptai prieš Lietuvą ir jos interesus, todėl ji kelia grėsmę Lietuvos valstybės saugumui“, – nurodoma išvadoje.

Joje priduriama, kad pateiktas aplinkybes pagrindžia ir VSD turima įslaptinta informacija.

Kaltinimus vadina absurdu

O. Karač pirmadienį BNS tvirtino, kad Lietuvos žvalgybos institucija, pateikdama tokius kaltinimus, turėtų patikrinti informaciją.

„Esu labai dėkinga Lietuvai, kad ji savo laiku išgelbėjo mano vaikus, nes Baltarusijos KGB bandė pagrobti mano vaikus, jog galėtų mane šantažuoti, Lietuva mane ir mano vaikus išgelbėjo. Dabar jaučiu apmaudą ir pyktį, (...) negalima remtis kitų nevyriausybinių organizacijų, kurios laiko mus savo konkurentais, pranešimais be atodairos, reikia viską perpatikrinti“, – sakė „Mūsų namų“ atstovė.

„Suprantu, kad dabar Lietuvoje įvairioms baltarusių organizacijoms darosi ankšta, ir prasideda negraži kova dėl įtakos, valdžios, bet galiu vienareikšmiai pasakyti, kad nebuvo jokio bendradarbiavimo ir negalėjo būti“, – pabrėžė ji.

O. Karač tvirtino pastarąjį kartą Rusijoje lankėsi 2019 metų spalį, dalyvavo konferencijoje. 2020 metų kovą ji pabėgo iš Baltarusijos į Lietuvą ir nuo to laiko nebuvo nei Rusijoje, nei gimtojoje šalyje.

Baltarusių aktyvistė tvirtino niekada neprašiusi Rusijos atstovų piniginės paramos ir niekada nebendravusi su šios šalies žvalgybos pareigūnais.

„Nebuvo susitikimų su Rusijos žvalgybos pareigūnais. Iš tiesų lankiausi Rusijoje įvairiose konferencijose, bet man nieko nežinoma apie susitikimus su žvalgybos atstovais. Žinoma, ten buvo įvairių žmonių, bet iš kur galiu žinoti, ar jie nebendradarbiauja su KGB. Atleiskite už palyginimą, nenoriu įžeisti, bet ir jūs galite bendradarbiauti su KGB, iš kur mano žinoti“, – BNS kalbėjo O. Karač.

„Jeigu per kokį nors susitikimą kas nors būtų parodęs Federalinės saugumo tarnybos pareigūno pažymėjimą, būčiau jį pasiuntusi necenzūriniais žodžiais“, – teigė ji.

Pasak O. Karač, po dviejų savaičių baigiasi jos leidimas laikinai gyventi Lietuvoje. Ji neatmetė, kad jis gali būti nepratęstas.

Migracijos departamentas atsisakė suteikti prieglobstį O. Karač praėjusią savaitę.

„Mūsų namų“ vadovė nuo 2014 metų Lietuvoje gauna leidimus gyventi ir teigia iki 2020-ųjų pavasario gyvenusi tarp Lietuvos ir Baltarusijos, o po to atsikrausčiusi į Vilnių. Prieglobsčio ji pasiprašė 2022 metais.

Pati O. Karač sakė, kad VSD motyvuose dėl jos keliamos grėsmės nacionaliniam saugumui nurodytos jos buvusios kelionės į konferencijas Rusijoje, 2021 metais darytas interviu su Rusijos politiku Vladimiru Žirinovskiu.

„Mūsų namai“ skelbia teikiantys baltarusiams humanitarinę, psichologinę ir kitokią pagalbą tiek jų tėvynėje, tiek Lietuvoje, vykdantys žmogaus teisių pažeidimų stebėseną.

Šią organizaciją Minskas 2022 metais paskelbė ekstremistine, o 2021 metais Baltarusijos KGB O. Karač įtraukė į „teroristų sąrašą.“

2023 08 21 15:07
Spausdinti