Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PARTNERIAI
Baltieji rūmai skelbia sieksiantys gilinti ryšius su Lietuva
BNS
Pexels
Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai paskelbė sieksiantys stiprinti bendradarbiavimą su Lietuva prekybos ir saugumo klausimais.

Apie tai pranešta po strateginio Lietuvos ir JAV atstovų susitikimo Vašingtone, kur buvo aptarti Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono klausimai.

„JAV dar kartą patvirtino savo tvirtą paramą Lietuvai kaip vertinamai NATO sąjungininkei ir partnerei sprendžiant daugybę bendrų pasaulinių iššūkių ir galimybių, ypač Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – sakė Baltuosiuose rūmuose veikiančios Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Emily Horn.

„Dalyviai aptarė savo šalių bendrą įsipareigojimą demokratinėms vertybėms, žmogaus teisėms ir taisyklėmis grįstai tarptautinei tvarkai. Abi šalys įsipareigojo siekti glaudesnio bendradarbiavimo, įskaitant prekybos, investicijų ir tiekimo grandinės atsparumo sritis, bei saugumo ir gynybos ryšių ir spręsti iššūkius, susijusius su naujomis ir virsmo technologijomis, taip pat su kibernetinėmis ir hibridinėmis grėsmėmis“, – teigė ji.

Šis susitikimas vyko Lietuvai ieškant JAV paramos po diplomatinio ginčo su Kinija, įsiplieskusio dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu.

Lietuva pastaraisiais metais reiškė siekį stiprinti ryšius su Rytų Azijos šalimis ir diversifikuoti rinkas, kad priklausomybė nuo Kinijos nebūtų tokia didelė.

Strateginiam dialogui iš Lietuvos pusės vadovavęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis po susitikimo Vašingtone sakė vertinantis JAV ekspertinę paramą, kuri padės Lietuvai užmegzti ir puoselėti santykius su bendramintėmis valstybėmis Rytų Azijos regione.

Vašingtone Lietuvos atstovai pasirašė memorandumą su EXIM banku (angl. „Export-Import Bank of the United States“). Tai leis verslui, eksportuojančiam JAV kilmės arba gamybos prekes ir paslaugas, pasinaudoti banko teikiamomis vidutinės ir ilgalaikės trukmės garantijomis ar paskolomis, kurių suma gali siekti iki 600 mln. JAV dolerių (beveik 534 mln. eurų).

G. Landsbergis sakė, kad bendradarbiavimas su šiuo banku padės verslui, „patiriančiam prieš Lietuvą nukreiptą ne rinkos ekonomikos šalių ekonominį spaudimą“.

Jis neįvardijo konkrečių šalių, tačiau Lietuvos įmonės pastaruoju metu skundėsi stojančia prekyba su Kinija, įtūžusia dėl Vilniaus sprendimo leisti šalyje atsidaryti Taivaniečių atstovybei.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 11 24 09:25
Spausdinti