Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


GYNYBA
Baltijos šalių ir Lenkijos ministrai sieks esminio NATO sustiprinimo regione
BNS
BNS Foto
G. Landsbergis.

Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai penktadienį Rygoje sutarė, kad per NATO viršūnių susitikimą Madride bus siekiama patvirtinti sprendimus dėl gynybos adaptacijos ir esminio gynybos sustiprinimo rytiniame Aljanso flange.

„Turime siekti, kad naujoji NATO strateginė koncepcija atspindėtų pasikeitusią saugumo padėtį Europoje, įvardytų Rusiją kaip ilgalaikę grėsmę ir suteiktų prioritetą NATO kolektyvinės gynybos uždaviniui”, – Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pranešime pabrėžė ministras Gabrielius Landsbergis.

„Esamos atgrasymo koncepcijos nebepakanka. Patikinimai, kad bus ginamas kiekvienas mūsų žemės colis, privalo tapti NATO gynybos strategijos pagrindu“, – tvirtino jis.

Ministrai taip pat pasisakė už kuo skubesnį karinės paramos teikimą jau trečią mėnesį nuo Rusijos agresijos besiginančiai Ukrainai.

Sutarta siekti, kad į naująjį sankcijų Rusijai paketą būtų įtraukta nafta, o užšaldytos Rusijos bankų lėšos galėtų būti panaudotos Ukrainos atstatymui skirtam fondui finansuoti.

Pasak G. Landsbergio, Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija tvirtai remia Ukrainos siekį tapti Europos Sąjungos nare ir ragina Europos Sąjungą laikytis „atvirų durų“ politikos šios šalies atžvilgiu.

NATO viršūnių susitikimas Madride, Ispanijoje, vyks birželio 29–30 dienomis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 04 29 12:48
Spausdinti