Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


MIGRACIJA
Banga po bangos: pabėgėlių daugėja, su jais susiduria ir Lietuva. Kodėl ne visiems ištiesiame ranką?
Monika Bernotavičiūtė
Shutterstock
Kryptis – Europa.

108,4 mln. žmonių pernai buvo priversti palikti savo namus. Tai – dar vienas kraupus rekordas. 2021-aisiais pabėgėliais buvo 19,1 mln. žmonių mažiau, teigiama Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros ataskaitoje.

Pastaraisiais metais Lietuva bene pirmą kartą akivaizdžiai susidūrė su pabėgėliais – 2021-aisiais iš Baltarusijos brovėsi daugiausia Artimųjų Rytų gyventojai, pernai plūstelėjo tūkstančiai karo pabėgėlių iš Ukrainos. Rusijos invazija į šią šalį ir tapo pagrindine smarkiai išaugusių pabėgėlių skaičiaus priežastimi – 2022 m. pabaigoje daugiau nei 16 proc. pasaulio pabėgėlių sudarė būtent ukrainiečiai. Jų skaičius padidėjo nuo 27,3 tūkst. 2021-ųjų pabaigoje iki 5,7 mln. 2022 m. pabaigoje. Tai sparčiausias pabėgėlių skaičiaus augimas per metus nuo Antrojo pasaulinio karo.

Šio birželio duomenimis, šalyse kaimynėse, neskaitant Baltarusijos ir Rusijos, prieglobsčio paprašė daugiau nei 2,7 mln. ukrainiečių. Kitose Europos valstybėse – 2,1 mln. Į Rusiją iš Ukrainos pasitraukė daugiau nei 1,3 mln. ukrainiečių, tačiau prieglobsčio paprašė tik kiek daugiau nei 100 tūkst.

Migracijos departamentas nurodo, kad Lietuvoje registruota apie 78 tūkst. karo pabėgėlių iš Ukrainos, dauguma jų – moterys ir vaikai. Valstybės duomenų agentūros duomenimis, registruota kiek daugiau nei 4,5 tūkst. ne ukrainiečių migrantų, daugiausia patekusių per Baltarusiją. Dar mažiausiai 20,5 tūkst. pabėgėlių ir migrantų į Lietuvą nebuvo įleista, pradėjus vadinamąją apgręžimo kampaniją.

2023 07 13 06:45
Spausdinti