Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Bazinių išmokų didinimas, ES įstatymas dėl dirbtinio intelekto ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash
Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui nuo kitų metų didinti rodiklius, nuo kurių priklauso įvairios socialinės išmokos.

Svarbiausių gruodžio 6-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Bazinių išmokų didinimas

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui nuo kitų metų didinti rodiklius, nuo kurių priklauso įvairios socialinės išmokos. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas nutarimas numato, kad bazinės išmokos dydis augs nuo 6 iki 55 eurų, tikslinių kompensacijų bazė – nuo 18 iki 165 eurų, valstybės remiamos pajamos – nuo 19 iki 176 eurų.

Reitinguose pirmauja Vilniaus universitetas

Trečiadienį žurnalas „Reitingai“ paskelbė, kad pagal studentų parengimą iš aukštųjų mokyklų pirmauja Vilniaus universitetas ir Vilniaus kolegija.

Dainius Labutis/ELTA
Vilniaus universitetas.

Įvertinus darbdavių nuomonę, įsidarbinimą, geriausių abiturientų pasirinkimus ir kitus rodiklius, Vilniaus universitetas pirmavo maždaug pusėje studijų krypčių, tai yra 41-oje. Iš kolegijų Vilniaus kolegija pirmavo 21-joje iš 51 profesinio bakalauro studijų krypties.

Investicijos į skrydžius tarp Vilniaus ir Londono

Šiandien Lietuvos oro uostai (LTOU) pranešė, kad investicijoms į skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio oro uostų prašys 3 mln. eurų. Susisiekimo ministerija teigia, kad valstybė turi investuoti į skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio oro uostų, kuriuos pagal rugsėjį pasirašytą investicijų sutartį vykdo Lenkijos oro bendrovė „LOT Polish Airlines“. Dar rugsėjį Lietuvos oro uostai kartu su lenkų valdoma skrydžių bendrove pasirašė investicijų sutartį ir sutarė tęsti skrydžius tarp Vilniaus ir Londono Sičio oro uostų.

Izraelio pajėgos apsupo Gazos Ruožo miestą

Izraelio pajėgos trečiadienį apsupo pagrindinį pietinės Gazos Ruožo dalies miestą, gatvėse ir pastatuose kovodamos su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“. Po įnirtingų kovų ir bombardavimų, dėl kurių didžioji šiaurinės dalies teritorija virto griuvėsiais, beveik 2 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Scanpix
Izraelio ir „Hamas“ kovų metu sugriuvęs namas Chan Juniso mieste.

Taip pat šiandien anksti rytą Izraelio gynybos pajėgos (IDF) pateikė duomenis, kad per pastarąją parą Gazos Ruože buvo subombarduota apie 250 „teroristinių taikinių“. IDF kariai taip pat esą atakavo „teroristinę ląstelę“, veikusią netoli vienos mokyklos Gazos Ruožo šiaurėje. Ten buvo susprogdinta tunelio šachta. Šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje Izraelio kariuomenė taip pat aptiko didžiulę ginklų slėptuvę, kurioje rado šimtus raketinių prieštankinių granatų, sviedinių ir kitų artilerijos pabūklų.

V. Putino vizitas Abu Dabyje

Maskvai mėginant vėl įsitvirtinti pasaulinėje arenoje, prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį atvyko reto vizito į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) – šalį už buvusios Sovietų Sąjungos ribų.

Scanpix
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Jungtinių Arabų Emyratų prezidentas šeichas Mohamedas bin Zayedas al Nahyanas .

Prieš V. Putino apsilankymą Abu Dabyje Kremlius išplatino pranešimą, kad Rusijos lyderis JAE aptars prekybos ir naftos klausimus, nes arabų šalis – viena svarbiausių Rusijos ekonominių partnerių Artimųjų Rytų regione. Rusijos ir JAE dvišalės prekybos apyvarta 2022 m. pasiekė rekordinį lygį – 9 mlrd. JAV dolerių.

ES įstatymas dėl dirbtinio intelekto (DI)

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį paskelbė, kad tarsis dėl plačių DI reguliavimo taisyklių. ES skuba patvirtinti pirmąjį pasaulyje išsamų dirbtinio intelekto įstatymą šiam klausimui tapus dar aktualesniam, kai pernai pasaulį išvydo pokalbių robotas „ChatGPT“ ir išryškėjo stulbinanti DI pažanga. Briuselis yra pasiryžęs sutramdyti didžiąsias technologijų bendroves, turėdamas galingą teisinį arsenalą ES piliečių teisėms, ypač privatumo ir duomenų apsaugos srityje, apsaugoti.

2021 m. Europos Komisija pirmą kartą pasiūlė DI įstatymą, pagal kurį sistemos būtų reguliuojamos atsižvelgiant į jų keliamos rizikos lygį. Pavyzdžiui, kuo didesnė rizika piliečių teisėms ar sveikatai, tuo didesni būtų sistemų įpareigojimai.

2023 12 06 17:50
Spausdinti