Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BELGIJA IR LIETUVA
Belgijos ambasadorius: karaliaus vizitas duos postūmį akademiniam bendradarbiavimui
BNS
Lukas Balandis/BNS
Belgijos karaliai.

Lietuvoje viešinčio Belgijos karaliaus Philippe'o susitikimai su Vilniaus universiteto (VU) vadovais ir mokslo bendruomene suteiks didelį impulsą Lietuvos ir Belgijos akademiniam bendradarbiavimui, sako karalių po VU Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parką lydėjęs Belgijos ambasadorius.

Pasak Riko Van Droogenbroecko, vienas karaliaus Philippe'o vizito tikslų Lietuvoje – sustiprinti būtent šį bendradarbiavimą.

„Karaliaus vizitas yra savotiškas katalizatorius, kuris, neabejoju, duos didžiulį postūmį akademiniam bendradarbiavimui tarp šalių“, – BNS antradienį sakė ambasadorius.

„Mes jau bendradarbiaujame įvairiose srityse: kultūroje, politikoje, gynyboje, todėl mokslo, studijų, akademiniai ryšiai yra labai svarbi mūsų šalių santykių dedamoji“, – pridūrė jis.

VU rektoriaus Rimvydo Petrausko teigimu, karaliaus Philppe'o vizitas – labai geras „akademinės diplomatijos pavyzdys“.

„Kuomet Belgijos karališkoji šeima vizituoja šalį ir kartu pasikviečia visų pagrindinių vienuolikos Belgijos universitetų rektorius, tai yra labai geras impulsas ieškoti bendrų temų, bendrų problemų“, – Saulėtekyje žurnalistams antradienį sakė R. Petrauskas.

Pasak jo, pokalbių su kolegomis iš Belgijos paletė yra plati ir apima ne tik pastaruoju metu populiarias mokslo sritis – fiziką ar gyvybės mokslus, bet ir vertybinius dalykus.

„Šiuolaikiniame pasaulyje tarpdalykiškumas yra pasiekęs tokį lygį, kad mes jau kalbame apie bendras problemas, kurias mokslas turi spręsti: pradedant nuo psichologinių, sveikatos problemų, baigiant demokratijos ateitimi Europoje“, – sakė VU vadovas.

R. Petrausko teigimu, Belgijos karališkosios poros vizitas ypatingas dar ir tuo, kad karalienės Mathilde senelė iš motinos pusės yra garsios Lietuvos didžiosios kunigaikštytės (LDK) didikų Sapiegų šeimos tiesioginė palikuonė.

„Karalienė yra kilusi (jos močiutė iš motinos pusės yra Sofija Sapiegaitė) iš kadaise tikrai labai žymios LDK Sapiegų giminės. Tos giminės vienas žymiausių atstovų Kazimieras Leonas Sapiega 17 a. viduryje fundavo Vilniaus universiteto Teisės fakultetą ir padovanojo didžiulę biblioteką, kurios dalis, nepaisant įvairių praradimų, yra išlikusi ir yra VU bibliotekoje“, – sakė rektorius.

„Mes jai šiandien pristatysime tuos originalus, todėl metaforiškai galima sakyti, kad karalienė per šias knygas susitiks su savo protėviais“, – pridūrė VU rektorius.

2022 10 25 13:42
Spausdinti