Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARALIŠKASIS VIZITAS
Belgijos žiniasklaida įvertino karališkajai porai Valdovų rūmuose surengtos vakarienės meniu: gera pradžia
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
LRP
Pirmadienio vakaro akimirkos.

Nors Belgijos karaliaus Filipo ir karalienės Matildos trijų dienų vizitui Lietuvoje belgų žiniasklaida skiria ne ypač daug dėmesio, vis dėlto atsiliepia teigiamai. Leidinys „Soir mag“ atskleidė, kaip praėjo iškilminga pirmadienio vakarienė ir kuo mėgavosi jos svečiai.

Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos ir Dianos Nausėdienės valstybinė vakarienė Belgijos karaliaus ir karalienės garbei įvyko Valdovų rūmuose, Vilniuje. Iš pradžių Nausėdos karališkajai porai surengė ekskursiją po rūmus, o vėliau, susėdus prie stalų, buvo abiejų valstybių vadovų kalbos.

Pasak „Soir mag“, G. Nausėda priminė glaudžius ryšius, kurie sieja šalis nuo Viduramžių, kai flamandų rankdarbiai, pavyzdžiui, gobelenai, buvo vertinami visoje Europoje. Karalius prisiminė Burgundijos hercogo diplomato Gilberto de Lannoy liudijimą apie Lietuvą ir pastebėjo lietuvių svetingumą. Istorijos mėgėjas karalius Filipas taip pat pabrėžė, kad Lietuva kadaise buvo didžiausia Europos valstybė, o paskui visą savo gyvavimo laikotarpį nuolat kentė galingų kaimynių kišimąsi: „Lietuva, kaip ir Belgija, siekia dialogo, o ne konflikto. Tai nereiškia, kad Europa turėtų ar galėtų sutikti su tuo, kad suverenią šalį užpultų ar aneksuotų žiaurus agresorius. Lietuvos istorija rodo, kad turime nuo to saugotis. Tik vieninga ir ryžtinga Europa gali atsakyti į tokią agresiją. Šiai svarbiai žinutei pritaria ir Belgija.“

Po tostų visi kibo ragauti vakarienės patiekalų. „Soir mag“ teigimu, viskas prasidėjo nuo lietuviškos gamybos ant pomidorų ir trumų aliejaus pakepto rikotos sūrio, po to – ant grotelių keptas jūrinis ešerys su obuolių ir kriaušių marinatu, sezamų padažu, pagrindiniam patiekalui – brandinta lietuviška „Black Angus“ jautiena, bulvių gratinas, daržovės, raudonojo vyno padažas, o desertui – meduoliai, migdolų ledai, medus. Svečiai „viską nuplovė“ prancūzišku vynu.

„Gera vizito pradžia!“ – įvertino „Soir mag“ žurnalistas Pierre'as DeVuystas.

Kiek anksčiau pirmadienį įvyko G. Nausėdos ir karaliaus Filipo delegacijų susitikimas, po kurio Belgijos karalius pabrėžė, jog Rusijos karas Ukrainoje „atvedė mus į naują erą, kuri primena tamsiausius mūsų žemyno istorijos puslapius“. Jis pabrėžė, kad per įsipareigojimus NATO šalys gina „saugumo projektą, ant kurio buvo pastatyta Europos Sąjunga“.

Savo ruožtu G. Nausėda taip pat pabrėžė vertinantis Belgijos ir Lietuvos bendradarbiavimą saugumo srityje. Apie gynybą šalių lyderiai plačiau kalbėtis planuoja trečiadienį Pabradėje, kur NATO priešakinių pajėgų batalione tarnauja belgų kariai.

Antradienį Belgijos karalius Filipas lankosi Lietuvos ir Belgijos verslo forume. Vėliau suplanuotas karaliaus vizitas Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parke. Prie Fizinių ir technologijos mokslų centro jį pasitiks ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, o prie Gyvybės mokslų centro – mokslininkai Linas Mažutis ir Virginijus Šikšnys.

Popiet suplanuota karaliaus ir karalienės bei prezidentinės poros ekskursija Vilniaus senamiestyje ir apsilankymas Šv. Mykolo bažnyčioje, vėliau jie susitiks su Vilniaus universiteto studentais.

Belgų monarchai su valstybiniu vizitu Lietuvoje lankysis iki trečiadienio.

2022 10 25 10:26
Spausdinti