Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KORONAVIRUSAS
„BioNTech“: vakcina „neutralizuoja“ koronaviruso mutaciją
BNS

Vokietijos kompanija „BioNTech“ penktadienį paskelbė preliminarų tyrimą, kad jos vakcina nuo COVID-19 taip pat veikia prieš svarbią koronaviruso atmainų, aptiktų Jungtinėje Karalystėje ir Pietų Afrikos Respublikoje, mutaciją.

Pasak ekspertų, šių atmainų virusų užkrečiamumas yra didesnis nei pradinės COVID-19 atmainos.

Atlikti testai parodė, kad „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina nuo COVID-19 paskiepytų žmonių antikūnai „veiksmingai neutralizuoja SARS-CoV-2 su svarbia mutacija, taip pat aptinkama dviejose itin užkrečiamose atmainose“, nurodė „BioNTech“.

Koronaviruso atmaina B117, pernai atrasta pietryčių Britanijoje, pasirodė esanti gerokai – 40–70 procentų – užkrečiamesnė nei pradinės atmainos.

Pasaulyje pradėta platinti „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina nuo koronaviruso žmogaus organizmą paskatina gaminti koronaviruso apvalkalo išorėje esančių dyglių baltymą. Organizmo imuninė sistema į šį baltymą reaguoja ir tampa pasiruošusi sparčiau kovoti su virusus, jeigu jis patektų į organizmą.

Dėl mutacijos, tiesiogiai paveikusios JK ir PAR viruso atmainų viruso dyglio baltymą, buvo baiminamasi, kad sukurtos vakcinos nebus veiksmingos kovojant su šiomis viruso atmainomis.

Tačiau „BioNTech“ pranešė, jog bendrovės „Pfizer“ ir Teksaso universiteto medicinos padalinio atliktas tyrimas „rodo, kad pagrindinė mutacija N5Y01Y, aptinkama JK ir Pietų Afrikoje pasirodžiusiose viruso atmainose, nesuteikia [virusui] atstparumo „Pfizer-BioNTech“ vakcinos sukeltam imuniniam atsakui“.

Visgi tyrimo autoriai nurodo, kad tyrimo išvados yra ribotos, nes ištirta viruso mutacija „neapima visų dyglio mutacijų, būdingų greitai JK ar PAR plintančioms viruso atmainoms“. 

„Gera žinia“

Šį tyrimą dar turi peržiūrėti kiti ekspertai, tačiau jau atlikto tyrimo išvadas jie vertina santūriai optimistiškai.

„Tai yra gera žinia, iš esmės todėl, kad tai nėra bloga žinia“, – sakė Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos farmakoepidemiologijos profesorius Stephenas Evansas.

„Jeigu rezultatas būtų priešingas, kad vakcina nepasirodė veiksminga prieš ištirtą viruso mutaciją, tai būtų blogai ir keltų didelį nerimą“, – kalbėjo jis.

Praėjusį mėnesį Vokietijos farmacijos įmonė „BioNTech“ sakė prireikus galinti per šešias savaites sukurti naują vakciną, kuri būtų veiksminga prieš mutavusių atmainų koronavirusą SARS-CoV-2. 

Edinburgo universiteto Imunologijos ir infekcinių ligų profesorė Eleanor Riley nurodė, kad yra pagrindo būti nusiteikus optimistiškai, nes informacinės ribonukleino rūgšties (iRNR) pagrindu sukurtos vakcinos gali pasirodyti esančios veiksmingos daugelio viruso mutacijų atžvilgiu.

„Bus ir daugiau naujų mutacijų, tad mums reikia labai atidžiai stebėti padėtį, kartojant tokius tyrimus su naujai pasirodančiomis atmainomis“, – sakė ji.

„Mutacijų, kurias virusas gali sukaupti, bet vis dar išlikti pajėgus prisijungti prie (žmogaus ląstelės) receptoriaus, skaičius yra ribotas“, – kalbėjo mokslininkė. 

ES penktadienį pranešė, kad sudarė sutartį dėl dvigubai didesnio  – 600 mln. dozių – „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos kiekio įsigijimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 08 16:29
Spausdinti