Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Britų karių atitraukimas iš Estijos JAV ir NATO planų Baltijos valstybėse nekeičia
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
NATO pratybos Estijoje.

Nors britai patvirtino, kad grąžina namo didelę dalį karių iš Estijos, pasak JAV ambasadorės NATO Julianne Smith, tai nekeičia nei Vašingtono, nei Aljanso planų stiprinti gynybą Baltijos regione ir Rytų Europoje.

Praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė patvirtino pranešimus, kad iš Estijos atitrauks dalį karių. Kaip anksčiau pranešė dienraštis „The Times“, nuo vasario mėnesio Estijoje dislokuotas 700 karių batalionas gruodžio mėnesį grįžta į Jungtinę Karalystę, o jo pakeisti neplanuojama. Vienas šaltinis „The Times“ sakė, kad „daugelis Europos šalių“ mano, jog Didžiosios Britanijos kariuomenė per daug išsiplėtė, prisiimdama įsipareigojimus NATO rytiniame flange, o kitas šaltinis laikraščiui teigė, kad šie kariai vis tiek bus priskirti brigados dydžio pajėgoms ir vyks į Estiją ten, kur ir kada reikės, bet nebus dislokuoti šalyje.

„The Times“ taip pat pranešė, kad kai kurios šalys padarė išvadą, jog septynis mėnesius trunkantis karas Ukrainoje susilpnino Rusiją tiek, kad nėra grėsmės įsiveržti į Estiją ar kitas dvi Baltijos šalis.

Jungtinės Karalystės pareigūnai teigia, kad atitraukiama tik papildoma kovinė grupė, kuri visada buvo skirta laikinam dislokavimui. Nuo naujųjų metų iš Jungtinės Karalystės kontingento liks tik maždaug 900 karių. Vis dėlto britai kartu skelbia, kad stiprins Estijoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų kovinę grupę, kuriai vadovauja.

JAV ambasadorė NATO J. Smith praėjusią savaitę surengtoje apskrito stalo diskusijoje su Briuselyje dirbančiais Europos leidinių žurnalistais teigė, kad dėl britų sprendimo priežasčių reikia teirautis paties Londono, tačiau nei JAV, nei NATO politika regione nesikeis.

„Sakyčiau, kad NATO sąjungininkai nuo vasario 24 d. padarė labai daug perkeldami pajėgas į Rytų Europą. Žvelgiant iš JAV perspektyvos, nuo karo pradžios į šį regioną mes papildomai perdislokavome apie 20 tūkst. karių. Manau, kad iš visų sąjungininkių girdėjote tvirtus įsipareigojimus dėl pasiryžimo užtikrinti mūsų sąjungininkų Rytų Europoje saugumą“, – į IQ klausimą dėl galimų pokyčių atsakė ambasadorė.

Pasak jos, dabar daugiau dėmesio skiriama pratyboms ir mokymams, taip pat rotacinių pajėgų operacijų tempui.

„Vėlgi tikslas – pasiekti, kad buvimą būtų galima išplėsti iki brigados lygio, ir daugelis šalių imasi veiksmų tam įgyvendinti“, – tvirtino J. Smith.

Visą apskritojo stalo diskusiją su JAV ambasadore J. Smith skaitykite ateinančiame IQ žurnalo numeryje.

2022 10 04 06:58
Spausdinti