Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ATSAKAS KREMLIUI
Briuselis: V. Putino tikslas – visa Europa nuolat pildoma
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Facebook

17:35 Rusija grasina ES. Nuolatinis Rusijos atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas buvo iškviestas į Europos išorės veiksmų tarnybą (EIVT), kur generalinis sekretorius Stefano Sannino pasmerkė Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir pareikalavo nutraukti karo veiksmus. Į tai rusas pareiškė, kad naujos ES sankcijos yra neteisėtos, ir perspėjo, jog tokie Bendrijos veiksmai neliks be atsako.

14:40 Ragina baltarusius pasipriešinti. Ketvirtadienį po pietų įvyko ES ir NATO vadovų susitikimas, po kurio Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pabrėžė, kad Vakarai yra vieningi ir netrukus Rusija sulauks didžiulio atsako. Ji taip pat pranešė, kad ES šalys yra pasiruošusios priimti pabėgėlius ir suteikti humanitarinę pagalbą Ukrainai

Susitikime dalyvavęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charle'is Michelis be kitą ko kreipėsi į baltarusių tautą, kad jie atsisakytų dalyvauti kare prieš Ukrainą.

„Turite pasirinkimą nesekti destruktyviais Rusijos veiksmais. Turite pasirinkimą nedalyvauti šioje bereikalingoje tragedijoje prieš jūsų kaimynus Ukrainoje“, – sakė jis baltarusiams.

13:30 NATO aktyvuoja gynuybos planus. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasmerkė Rusijos pradėtą agresiją prieš Ukrainą ir pranešė, kad Aljansas aktyvuoja savo gynybos planus.

„Rusija užpuolė Ukrainą, tai karas“, – ketvirtadienį vidurdienį Briuselyje NATO būstinėje pareiškė J. Stoltenbergas. Jis pridūrė, kad Rusijai tenka visa atsakomybė už tai ir už prarastas gyvybes.

„Raginame Rusiją tuoj pat nutraukti karo veiksmus, pasitraukti iš Ukrainos“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Jis dar kartą pakartojo, kad NATO išlieka vieninga ir vieno nario užpuolimas bus laikomas visų užpuolimu. Kartu J. Stoltenbergas pranešė, kad Aljansas nusprendė aktyvuoti gynybos planus.

„NATO nusprendė aktyvuoti gynybos planus. Tai leis dislokuoti NATO pajėgas ten, kur jos reikalingos“, – pareiškė jis. Planai suteikia kariškiams daugiau savarankiškumo ir galių dislokuoti karines pajėgas.

NATO generalinis sekretorius taip pat informavo, kad penktadienį įvyks NATO vadovų susitikimas.

„Rytoj sušaukiau nuotolinį NATO vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame bus aptarti tolesni veiksmai“, – pranešė J. Stoltenbergas.

Kiek anksčiau NATO oficialiame pareiškime pasmerkė Rusijos agresiją ir kartu pranešė, kad dislokuoja papildomas pajėgas Rytiniame flange.

„Rusijos veiksmai kelia rimtą grėsmę euroatlantiniam saugumui ir turės geostrateginių pasekmių. NATO ir toliau imsis visų būtinų priemonių, kad užtikrintų visų sąjungininkių saugumą ir gynybą. Rytinėje Aljanso dalyje dislokuojame papildomas gynybines sausumos ir oro pajėgas, taip pat papildomas jūrų pajėgas. Padidinome savo pajėgų pasirengimą reaguoti į visus nenumatytus atvejus“, – sakoma NATO pareiškime.

Jame taip pat priduriama, kad ketvirtadienį buvo surengtos konsultacijos pagal Vašingtono sutarties 4 straipsnį: „Atsižvelgdami į savo gynybos planus, skirtus apsaugoti visus sąjungininkus, nusprendėme imtis papildomų veiksmų, kad toliau stiprintume atgrasymą ir gynybą visame Aljanse. Mūsų priemonės yra ir išlieka prevencinės, proporcingos ir neeskaluojančios. Mūsų įsipareigojimas laikytis Vašingtono sutarties 5 straipsnio yra geležinis. Esame vieningi, kad gintume vieni kitus.“

13:18 Neeilinė Europos Parlamento sesija. Europos Parlamento (EP) ir frakcijų pirmininkai šaukia neeilinę EP plenarinę sesiją antradienį dėl Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą, sakoma EP pranešime spaudai.

Reaguodama į Rusijos invaziją į Ukrainą, EP pirmininkė Roberta Metsola ketvirtadienį sušaukė frakcijų lyderius susiklosčiusiai situacijai aptarti. Posėdyje taip pat dalyvavo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles Michel ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula Von der Leyen.

EP Pirmininkų sueiga griežtai pasmerkė Rusijos karinį puolimą prieš Ukrainą ir pažymėjo: „Ukraina yra nepriklausoma ir suvereni šalis, kurios teritorinis integralumas yra nediskutuotinas. Ši invazija yra neteisėta ir nepagrįsta. Ji kelia grėsmę Europos ir regioniniam saugumui, o taip pat taisyklėmis pagrįstai pasaulio tvarkai. Šis puolimas nukreiptas prieš mūsų demokratinės visuomenės modelį. Jis negali likti be atsako.“

„EP Pirmininkų sueiga išreiškė visišką solidarumą ir paramą Ukrainai ir jos žmonėms. Sutarta kitą antradienį (kovo 1 d.) šiuo klausimu sušaukti neeilinę plenarinę sesiją.“

12:45 NATO Rytuose dislokuoja papildomas pajėgas. NATO oficialiame pareiškime pasmerkė Rusijos agresiją ir kartu pranešė, kad dislokuoja papildomas pajėgas Rytiniame flange.

„Rusijos veiksmai kelia rimtą grėsmę euroatlantiniam saugumui ir turės geostrateginių pasekmių. NATO ir toliau imsis visų būtinų priemonių, kad užtikrintų visų sąjungininkių saugumą ir gynybą. Rytinėje Aljanso dalyje dislokuojame papildomas gynybines sausumos ir oro pajėgas, taip pat papildomas jūrų pajėgas. Padidinome savo pajėgų pasirengimą reaguoti į visus nenumatytus atvejus“, – sakoma NATO pareiškime.

Jame taip pat priduriama, kad ketvirtadienį buvo surengtos konsultacijos pagal Vašingtono sutarties 4 straipsnį: „Atsižvelgdami į savo gynybos planus, skirtus apsaugoti visus sąjungininkus, nusprendėme imtis papildomų veiksmų, kad toliau stiprintume atgrasymą ir gynybą visame Aljanse. Mūsų priemonės yra ir išlieka prevencinės, proporcingos ir neeskaluojančios.

Mūsų įsipareigojimas laikytis Vašingtono sutarties 5 straipsnio yra geležinis. Esame vieningi, kad gintume vieni kitus.“

12:30 Rusams uždarys ES? Belgijos migracijos valstybės sekretorius Sammy Mahdi paragino ES įtraukti į sankcijų Rusijai paketą vizas. S. Mahdi teigė, kad tai turėtų apimti prašymus išduoti vizas „Rusijos studentams, darbuotojams, turistams ir šeimų susijungimui, taip pat asmenims, norintiems gauti trumpalaikę ar ilgalaikę vizą“. Tai būtų „visiškas rusų prašymų išduoti vizą gyventi sustabdymas tol, kol išlieka grėsmė Ukrainai ir Ukrainos žmonėms“, pridūrė jis.

12:10 Raginama sušaukti NATO vadovų susitikimą. Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad „ragina kuo greičiau surengti skubų visų NATO vadovų susitikimą“. Lietuva ir Latvija jau paprašė NATO sąjungininkių konsultacijų pagal Šiaurės Atlanto sutarties 4-ąjį straipsnį. Šią idėją vėliau parėmė ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

11:30 Vokietija ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga, NATO ir Didysis septynetas (G-7) imsis griežtų sankcijų prieš Rusiją, Kremliui pradėjus aviacijos ir sausumos pajėgų puolimą prieš Ukrainą.

„Įvesime Rusijai visą paketą didžiausių sankcijų ir stiprinsime mūsų ir mūsų sąjungininkų saugumą“, – sakė užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock

10:30 Lietuvos nuolatinei atstovybei ES vadovaujantis ambasadorius Simonas Šatūnas IQ teigia, kad Rusijos laukia ypač stiprus atsakas.

„Vyksta sankcijų plėtimo procesas. Tikimės, kad ES duos milžinišką atsaką ir, tikiuosi, sustabdys karinę agresiją“, – sakė ambasadorius S. Šatūnas.

9:30 Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pasmerkė Rusijos agresiją ir pagrasino rimtomis pasekmėmis. Taip pat pažadėjo paramą Ukrainai.

„Nekalti vaikai, moterys, vyrai miršta ar bijo dėl savo gyvybių. Mes smerkiame šią barbarišką ataką ir ciniškus argumentus, skirtus jai pateisinti. Tai prezidentas Putinas sugrąžino karą į Europą. Šiomis tamsiomis valandomis ES ir jos žmonės yra su Ukraina ir jos žmonėmis“, – Briuselyje ketvirtadienį ryte pareiškė Europos Komisijos pirmininkė.

„Rusijos tikslas ne tik Donbasas, ne tik Ukraina. Tikslas – stabilumas Europoje ir taika visame pasaulyje. Mes laikome prezidentą Putiną atsakingu už tai“, – pridūrė ji.

Pasak U. von der Leyen, ketvirtadienį ES šalių lyderiams, kurie vėliau susirinks Briuselyje, bus pristatytas didžiulių sankcijų paketas, kuriame bus taikomasi į strateginius Rusijos ekonomikos sektorius, užblokuotas priėjimas prie technologijų ir rinkų, taip pat bus užšaldytos visos Rusijos sąskaitos ES.

„Ukraina laimės!“ – baigė ji savo pareiškimą.

Netrukus po to kalbėjęs ES diplomatijos vadovas J. Borrellis pabrėžė, kad tai ne tik tarptautinės teisės pažeidimas, bet ir humaniškumo principų pamynimas.

„Tai tamsiausios valandos Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos“, – sakė jis.

„Tai ne galios žaidimai. Tai gyvenimo ar mirties klausimas. Tai mūsų pasaulio bendrijos ateities klausimas. Ir mes liksime vieningi su savo transatlantiniais partneriais ir visomis Europos tautomis“, – pridūrė jis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pasmerkė Rusijos pradėtą „beatodarišką ir neišprovokuotą“ Ukrainos puolimą ir įspėjo, kad dėl jo kyla pavojus „nesuskaičiuojamai daugybei“ gyvybių.

Ketvirtadienį NATO valstybių ambasadoriai rengia skubų susitikimą Rusijos puolimui aptarti. Po jo J. Stoltenbergas turėtų surengti spaudos konferenciją, informavo vienas Aljanso pareigūnas.

„Griežtai smerkiu Rusijos beatodairišką ir neišprovokuotą Ukrainos puolimą, keliantį pavojų nesuskaičiuojamos daugybės civilių gyvybėms“, – nurodė J. Stoltenbergas išplatintame pranešime.

2022 02 24 09:38
Spausdinti