Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KALININGRADO TRANZITAS
Briuseliui leidus Kaliningrado tranzitą, URM žada efektyviai užtikrinti sankcijų taikymą
BNS
BNS foto

Europos Komisijai (EK) trečiadienį leidus sankcionuojamų prekių Kaliningrado tranzitą, Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) teigia, kad šalis efektyviai užtikrins sankcijų taikymą.

Ministerija pasveikino EK nustatytus saugiklius, turinčius neleisti Rusijai apeiti ribojimų eksportuoti sankcionuotas prekes į Europos Sąjungą (ES), tačiau tvirtina, jog ankstesnės gairės, leidusios visiškai drausti šių prekių Kaliningrado tranzitą, buvo priimtiniausios.

„Pateiktas EK išaiškinimas aiškiai nurodo, kad valstybės narės turi teisinę pareigą užtikrinti, kad ES sankcijos nebūtų apeinamos. Todėl Lietuva efektyviai užtikrins sankcijų taikymą, atidžiai stebėdama, principingai vertindama ir efektyviai tikrindama, ar Rusija nebando piktnaudžiauti tranzito galimybėmis“, – teigiama URM pareiškime.

„Nustačius tokius atvejus ar atsižvelgdama į nacionalinio saugumo interesus, Lietuva pasilieka teisę vienašališkai užkardyti tokius bandymus“, – rašoma jame.

Anot ministerijos, EK pateiktas naujasis išaiškinimas yra atidžiai nagrinėjamas valstybės institucijų, nes reikalaus valstybės mastu koordinuotų atitinkamų sprendimų ir veiksmų, siekiant tinkamo ir vienodo sankcijų taikymo.

EK trečiadienį naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Europos Sąjungos ES teritoriją šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus Europos Sąjungos (ES) sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į Bendrijos šalis.

Nepaisant atnaujintų gairių, toliau išlieka draudžiamas karinių ar dvigubo naudojimo sankcionuojamų prekių ir technologijų tranzitas, nepriklausomai nuo pasirinkto transportavimo būdo.

„Sveikiname EK paskelbtą visišką draudimą tranzitu per ES gabenti karinės, dvigubos paskirties prekes bei technologijas. Lietuva teigiamai vertina EK išaiškinimu įvedamus tranzito per ES apimčių apribojimus pagal paskutinių trijų metų istorinius vidurkius, kurie turi atspindėti tik būtinųjų prekių tikrąjį poreikį, taip pat būtinumą sustiprinti tokio tranzito kontrolę“, – teigia URM.

„Visada pasisakėme, kad negali būti sukurta jokių specialiųjų išimčių bei skirtingų ES valstybių narių teritorijų traktavimo bei tokio įspūdžio, todėl teigiamai vertiname tai, kad šiuo visoms ES valstybės narėms galiojančiu aiškinimu toks precedentas nėra sukuriamas“, – rašoma ministerijos pareiškime.

Visgi URM jame nurodė, jog ankstesnis EK išaiškinimas, kuriuo remiantis Lietuva sustabdė sankcionuotų prekių tranzitą į Kaliningradą, „yra priimtiniausias“.

Nepaisant to, ministerija teigia, jog Lietuva kaip transatlantinės bendruomenės narė ir nuosekli sąjungininkė „negali ignoruoti strateginių Lietuvos užsienio ir saugumo politikos partnerių bei EK pozicijų bei vertinimų“.

„Aiškiai suprasdama, kad vienas iš Kremliaus režimo tikslų yra skaldyti transatlantinę vienybę, siekti sukelti nepasitikėjimą ir supriešinti sąjungininkus tarpusavyje, Lietuva ir toliau liks ištikima transatlantinei partnerystei ir laikysis vieningos bei koordinuotos ES sankcijų politikos“, – teigiama pareiškime.

„Lietuva supranta, kad paskelbtos naujos ES sankcijų gairės gali sukurti nepagrįstą įspūdį, kad transatlantinė bendruomenė švelnina savo poziciją bei sankcijų politiką Rusijos atžvilgiu. Lietuva ir toliau pasisako už kuo griežtesnius ir platesnius ES sankcijų taikymo modalumus“, – rašoma jame.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 07 13 19:27
Spausdinti