Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


Būsima Vilniaus atliekų deginimo jėgainė gali gauti 150 mln. europinių lėšų
BNS
(Pixabay nuotr.).

Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektas turėtų būti dalinai finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų ir gali gauti 150 mln. eurų paramos. To tikėtis leidžia Europos Komisija (EK), kuri šį projektą įvertino teigiamai.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, tai buvo vienas iš paskutinių ir svarbiausių projekto vertinimo etapų, prieš pasirašant sutartį dėl projekto finansavimo. „Ekspertų išvada dar kartą įrodo, kokią didelę strateginę reikšmę mūsų valstybei turi Vilniaus kogeneracinė jėgainė, kuri padės pačiu efektyviausiu būdu spręsti ne tik atliekų, bet ir didelių šilumos kainų problemas“, – pranešime spaudai sako V.Šapoka. „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas sako, kad sprendimas užtikrina, jog jėgainės statybos bus finansuojamos palankiausiomis sąlygomis. EK techninės pagalbos priemonės „Jaspers“ ekspertai patvirtino, kad projektas yra pagrįstas bei atitinkantis ES direktyvas ir jį įgyvendinus bus sukurta apčiuopiama socialinė ir ekonominė nauda visuomenei, pranešė „Lietuvos energija“.
Skaičiuojama, kad pastačius jėgainę vilniečiai už atliekų tvarkymą kasmet mokės 10 mln. eurų mažiau, be to, jie kasmet sutaupytų iki 13 mln. eurų išlaidų šilumai.
Skaičiuojama, kad pastačius jėgainę vilniečiai už atliekų tvarkymą kasmet mokės 10 mln. eurų mažiau, be to, jie kasmet sutaupytų iki 13 mln. eurų išlaidų šilumai, o jos pagamintos šilumos kaina būtų apie 19-20 eurų už megavatvalandę (MWh), arba 35 proc. mažesnė nei 2016 metais (apie 30 eurų už MWh). Jėgainėje bus įdiegti šiuolaikiniai dūmų valymo įrenginiai, dėl kurių CO2 išmetimai sumažėtų apie 436 tūkst. tonų per metus, o ekonomine išraiška tai siektų apie 17 mln. eurų per metus. Bendra jėgainės vertė sieks apie 350 mln. eurų. Jėgainei iki 150 mln. eurų paramą numatyta skirti iš 2014-2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos, dar iki 190 mln. eurų projektui paskolino Europos investicijų bankas (EIB), o likusią dalį lėšų investuos pati „Lietuvos energija“. Šiuo metu projektą įgyvendina viena „Lietuvos energija“, tačiau ateityje dalį projekto įmonės akcijų turėtų įsigyti Vilniaus savivaldybės valdomi Vilniaus šilumos tinklai (VŠT). Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 08 02 20:09
Spausdinti