Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 8 d.


LIETUVOS GYNYBA
Buvęs Estijos kariuomenės vadas siūlo permąstyti strategiją dėl Vokietijos brigados: tai našta jūsų šaliai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Riho Terrasas.

Netylant diskusijoms dėl Vokietijos brigados nuolatinio buvimo Lietuvoje, buvęs Estijos kariuomenės vadas, dabar europarlamentaras, generolas atsargoje Riho Terrasas teigė, kad Vilniui reiktų pergalvoti savo požiūrį.

„Nepalaikau Lietuvos idėjos nuolat dislokuoti NATO karius, nes tai našta jūsų šaliai. Nelengva savo šalyje turėti, pavyzdžiui, 4–5 tūkst. užsienio karių su šeimomis ir visa kita, nes reikia poligonų, reikia juos visą laiką užimti, reikia karių, kurie galėtų dirbti su šiomis pajėgomis“, – į IQ klausimą apie saugumo užtikrinimą rytiniame flange atsakė generolas ketvirtadienį per susitikimą su žurnalistais iš Baltijos šalių.

„Bet reikia būti tikriems, kad, jei nuskamba pavojaus signalas, jie ten bus maždaug per penkias dienas. Kaip matėme Ukrainoje, būtų pakankamai laiko pasiruošti, jei būtume norėję“, – pridūrė jis.

R. Terrasas taip pat pagyrė Baltijos valstybių karinį pasirengimą ir Lietuvos sugrįžimą prie šauktinių tarnybos.

„Manau, kad mūsų, Baltijos šalių, ginkluotosios pajėgos yra gana gerai išvystytos. Džiaugiuosi, kad Lietuva grįžo prie šaukimo į kariuomenę, nes jokia 2 mln. ar 3 mln. gyventojų dydžio šalis negali turėti tiek profesionalių ginkluotųjų pajėgų, kiek reikia, – kalbėjo jis. – Tai matome Ukrainoje. Jie turėjo profesionalias ginkluotąsias pajėgas, tačiau šiandien karą kariauja šauktinių rezervas.“

Pasak generolo, svarbu, kad finansavimas gynybai irgi auga. Jis prisiminė, kai kažkada apsilankęs Lietuvoje nustebo, kad mūsų šalies kariuomenė buvo visiškai palikta likimo valiai.

„Prisimenu, kai apsilankiau pas savo gerą draugą Joną Vytautą Žuką, kai jis dar nebuvo kariuomenės vadas. Tada jis pasakė, kad gynybai skiriama 0,4 proc. nuo BVP, o tai reiškė, kad visai nebuvo pinigų“, – sakė R. Terrasas, bet pridūrė, kad tokioms mažoms šalims kaip Baltijos valstybės net ir 100 proc. BVP gynybai neužtektų apsiginti ir būtina sąjungininkų pagalba.

Susitikime taip pat dalyvavęs Latvijos europarlamentaras Ivaras Ijabas teigė, kad tam turėtų daugiau dėmesio skirti Europos šalys, kuriose vis labiau primirštama, kad vyksta karas Ukrainoje, o Rusijos imperializmas niekur nedingo.

2023 06 02 11:24
Spausdinti