Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Buvęs „Lifosos“ savininkas A. Melničenka – priežastis, kodėl Lietuva nesiruošė pritarti naujam sankcijų Rusijai paketui?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Andrejus Melničenka su žmona.

Didžiųjų ES šalių prispaustos Europos Komisijos pateiktuose sankcijų Rusijai pasiūlymuose numatytos išimtys, kurios netenkina Lietuvos ir Lenkijos. Teigiama, kad šiomis išimtimis esą galėtų pasinaudoti vienas turtingiausių Rusijos žmonių ir buvęs faktinis „Lifosos“ savininkas Andrejus Melničenka, kuriam dabar taikomos ES sankcijos.

Į Briuselį ketvirtadienį vykstančią Europos Vadovų Tarybą (EVT) atvykęs Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis pasipiktino, kad kai kurios šalys siūlo susilpninti sankcijas.

„Be abejo, remiame visapusiškas ir veiksmingas sankcijas, kurios sumažina Rusijos finansinius pajėgumus. Deja, kai kurios šalys pasiūlė iš sąrašo išbraukti kelis Rusijos oligarchus, įskaitant Viačeslavą Kantorą. Mes tam griežtai prieštaraujame, – kalbėjo jis. – Raginame visas valstybes nares, ypač Vokietiją, Prancūziją ir Nyderlandus, sustiprinti ir išplėsti sankcijas. Pritariame oligarchų ir Rusijos Federacijos turto konfiskavimui, kuris padėtų mums atstatyti Ukrainą ir sušvelninti karo Europoje poveikį.“

Diplomatų teigimu, naujame sankcijų pakete ne tik siūloma praplėsti sankcionuotų asmenų sąrašą, įtraukti daugiau Rusijos bankų ir propagandinių kanalų, bet ir taikyti tam tikrų ribojimų sušvelninimus jau ES sankcionuotiems veikėjams. Iš viso minimi šeši oligarchai, kuriems, „atsižvelgiant į maisto krizę“, esą gali būti taikomos nuolaidos ir tam tikros sankcijų išimtys.

Teigiama, kad tarp jų yra ir buvęs „Lifosos“ faktinis savininkas A. Melničenka.

Būtent todėl Lietuva ir Lenkija ketvirtadienį nepritarė naujų sankcijų Rusijai priėmimą. Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad pasiūlytos išimtys gali tapti landa apeiti sankcijas.

„Prieš pusę valandos Lietuva ir Lenkija sustabdė paketo priėmimą ir galimai ta diskusija kelsis į Europos Vadovų Tarybą, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė G. Landsbergis. – Jeigu būtų padaryta tokio dydžio landa politinė, kuriai pritartų visos ES valstybės, manau, kad tai ne tik tiems konkretiems atvejams būtų panaudota spręsti, bet ir, ko gero, sankcijų netgi stipriam apeidinėjimui.“

G. Landsbergio teigimu, tokią poziciją palaiko ir kitos Baltijos šalys. „Financial Times“ pranešė, kad išimtis sankcijoms pasiūlė Vokietija, Prancūzija ir Nyderlandai, iniciatyvai paramą pareiškė ir dalis kitų Vakarų Europos valstybių. Manoma, kad tam pritaria apie 10 valstybių.

Klausimą dėl sankcijų išimčių ketvirtadienį EVT žadėjo kelti prezidentas Gitanas Nausėda ir sako, kad maisto saugumas neturi būti priedanga silpninti sankcijas Rusijai.

„Devintasis sankcijų paketas – jau pakeliui. Maisto saugumas neturėtų būti naudojamas kaip priedanga silpninti mūsų sankcijas! Sankcionuotiems Rusijos oligarchams neturėtų būti leista pasiekti jų užšaldytų lėšų ir toliau krautis turtą, kol ukrainiečių civiliai miršta nuo Rusijos bombų“, – tviteryje pareiškė prezidentas.

Laikinojo administratoriaus prižiūrima Kėdainių fosforo trąšų gamykla „Lifosa“ pranešė, kad kitos savaitės pradžioje turėtų pradėti veikti sumažintu pajėgumu. „Lifosa“ gamybą laikinai sustabdė rugsėjo 14-ąją dėl vienos pagrindinių žaliavų – amoniako – trūkumo bei smarkiai išaugusios gamtinių dujų kainos.

Lapkričio 9-ąją „Lifosos“ valdytoja „EuroChem Group“ pranešė, kad bendradarbiaujant su įmonės laikinuoju administratoriumi buvo panaikinti kai kurie tiekimo apribojimai, o veiklą įmonė planuoja atnaujinti gruodžio pradžioje. Dėl Vakarų sankcijų Rusijai „Lifosos“ veikla pirmą kartą buvo sustabdyta nuo balandžio 10-osios iki rugpjūčio 7 d.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui A. Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10-ąją įmonė veiklą sustabdė. Gegužės 24-ąją darbą įmonėje pradėjo laikinoji administratorė, kurios užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

2022 12 15 17:11
Spausdinti