Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


ČEKIJOS NUSIGRĘŽIMAS
Čekija reaguoja į Slovakijos draugiškus santykius su Rusija
ELTA
Scanpix
Čekijos ministras pirmininkas Petro Fiala.

Petro Fialos vadovaujama Čekijos vyriausybė, kaip atsaką į Slovakijos taikingus santykius su Rusija, atšaukė planuotas konsultacijas su kaimynės ministrų kabinetu, vadovaujamu Roberto Fico.

„Kai kuriuos jų veiksmus laikome problematiškais“, – argumentavo P. Fiala. Įprastų susitikimų rengimas, anot jo, šiuo metu būtų „nederamas“.

„Sutarėme, jog nedera ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais rengti tarpvalstybinių konsultacijų su Slovakijos Respublikos vyriausybe, kaip buvome numatę. Esame įsitikinę, kad jos dabar nėra būtinos“, – po kabineto posėdžio kalbėjo P. Fiala ir pridūrė, kad Praha jau informavo Bratislavą apie šį žingsnį.

P. Fiala pabrėžė, kad šalių nuomonės kai kuriais užsienio politikos klausimais labai skiriasi.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Jurajus Blanairas šeštadienį Antalijoje Turkijoje susitiko su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu. Čekija Ukrainos kare, kaip ir dauguma ES šalių, užimą aiškią poziciją prieš Rusiją. R. Ficas, kuris Slovakijos vyriausybei vadovauja dar tik kelis mėnesius, tuo tarpu vykdo Rusijai draugišką kursą.

R. Ficas su pasipiktinimu reagavo į Čekijos sprendimą. Čekijos vyriausybė nusprendė sukelti grėsmę abiejų šalių santykiams tik todėl, kad yra suinteresuota remti karą Ukrainoje, sakė jis. Slovakijos vyriausybė tuo tarpu, anot R. Fico, atvirai kalba apie taiką. Minėtas Čekijos žingsnis esą neturės jokios įtakos Bratislavos „suvereniai užsienio politikai“.

2024 03 07 11:55
Spausdinti