Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
COVID-19 protrūkių šalyje daugėja, situacija išlieka įtempta
BNS
Fotobankas
Santariškių klinikų reanimacijos skyrius.

Praėjusią savaitę šalyje fiksuota trečdaliu daugiau aktyvių COVID-19 protrūkių nei laikotarpiu prieš tai, daugiausia – ugdymo įstaigose, antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Jo specialistų teigimu, situacija šalyje išlieka įtempta.

„Nesinori gąsdinti, bet epidemiologinė situacija išlieka įtempta. Jau dešimt savaičių iš eilės fiksuojame protrūkių kreivės kilimą ir, vertinant absoliučiais skaičiais, esame maždaug žiemos mėnesių lygyje“, – pranešime teigė laikinai įstaigai vadovaujanti Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Daugiausia protrūkių – ugdymo įstaigose

NVSC duomenimis, praėjusios savaitės pabaigoje daugiausia aktyvių protrūkių registruota ugdymo įstaigose – 301 protrūkis arba 60 proc. visų šalyje registruotų aktyvių protrūkių.

Dauguma protrūkių fiksuoti pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose. Daugiausia – Klaipėdos, Kauno, Šiaulių apskrityse, mažiausia – Utenos, Tauragės ir Alytaus apskrityse.

Taip pat praėjusią savaitę fiksuotas ir protrūkių didėjimas siuvimo, paslaugų, logistikos ir transporto bei žemės ūkio sektoriuose, tačiau jis nebuvo žymus ir siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

Daugiau protrūkių registruota ir gydymo bei socialines paslaugas teikiančiose įstaigose – atitinkamai 45 ir 12.

Epidemiologų vertinimu, nors protrūkių šiose įstaigose ir daugėja, jų augimas nėra toks reikšmingas, koks buvo matomas praėjusį rudenį, kai šių įstaigų darbuotojai, pacientai, gyventojai nebuvo paskiepyti.

„Tai dar kartą įrodo, kokią svarbą epidemiologinei situacijai turi vakcinacija“, – rašoma pranešime.

Gamybos sektoriuje pirmą kartą po trijų mėnesių, kai kas savaitę buvo fiksuotas aktyvių protrūkių augimas, stebimos palankios tendencijos. Aktyvių protrūkių 38-ąją metų savaitę buvo registruoti 38, savaitę prieš tai – 49.

Mažiau aktyvių protrūkių, lyginant su laikotarpiu prieš tai, praėjusią savaitę specialistai stebėjo maisto pramonės bei statybų įmonėse. Atitinkamai registruoti šeši (savaitę prieš – 11) ir trys (savaitę prieš – keturi) aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai.

Bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 504 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 374 protrūkiai.

„Svarbus sąmoningumas“

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pabrėžia, jog tokia epidemiologinė situacija reiškia, kad dabar kaip niekad svarbus visų sąmoningumas.

„Nepamirškite visų prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, laikykitės atstumo, ypač viešose vietose, kur sutinkate žmones, su kuriais kasdien nebendraujate. Taip pat būtinai dėvėkite kaukes, nepaisant – tai privaloma ar ne“, – teigė specialistė.

„Nerizikuokite savo ir kitų sveikata, jei pajutote COVID-19 ligai būdingus simptomus, likite namuose“, – pridūrė ji.

Ji taip pat ragina žmones pasinaudoti galimybe pasiskiepyti.

„Ir, žinoma, būtinai pasiskiepykite ir paraginkite tai padaryti artimuosius, draugus. Visi esame atsakingi už tai, kokia bus epidemiologinė situacija ir kaip gyvensime artimiausiu metu“, – sakė R. Lingienė.

NVSC primena, kad protrūkis – staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 28 16:10
Spausdinti