Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KALININGRADO TRANZITAS
D. Grybauskaitė apie Kaliningrado tranzitą: Lietuvos politikai elgėsi bailiai
BNS

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, jog su Kaliningrado tranzitu susiklosčiusi situacija rodo Lietuvos politinio elito negebėjimą priimti strateginių sprendimų.

„Lietuvos politikai šoka kinkadrebio partiją politiniame balete“, – feisbuke ketvirtadienį pareiškė buvusi prezidentė.

Europos Komisijai (EK) trečiadienį nurodžius leisti sankcionuotų rusiškų prekių tranzitą į Kaliningradą šio Rusijos eksklavo poreikiams, D. Grybauskaitė sako, jog Lietuvos politikai turėjo komunikuoti apie šį sprendimą, nesislėpdami už Komisijos.

„O tereikėjo atvirai pasakyti, kad pasitarus su partneriais ir EK buvo priimtas sprendimas. Ir nereikėjo negrabiai slėptis už EK nugaros“, – rašė D. Grybauskaitė.

„Kol kas vadovaujantis politinis elitas demonstruoja negebėjimą užsienio politikos srityje priimti strateginius sprendimus. Todėl ir matome blaškymąsi ir apgailėtiną komunikaciją“, – teigė ji.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva sustabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiomis ankstesnėmis EK gairėmis.

Lietuvos ir Europos Komisijos atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl naujų gairių po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį sustabdytas plieno tranzitas.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad toliau ginčytis dėl Kaliningrado tranzito su partneriais Vakaruose būtų buvę neracionalu, ir ragino toliau telktis į paramą nuo Rusijos besiginančiai Ukrainai bei naujas sankcijas Maskvai.

2022 07 14 12:08
Spausdinti