Meniu
Prenumerata

penktadienis, rugsėjo 20 d.


D. Trumpas ir E. Macronas ir vėl viešai apsikeitė ilgu rankų paspaudimu
BNS
(Reuters nuotr.).

Gegužę daug dėmesio sulaukęs JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Prancūzijos vadovo Emmanuelio Macrono kietas rankų paspaudimas penktadienį buvo pakartotas per Bastilijos paėmimo dienos paminėjimo ceremoniją.

D.Trumpas ir E.Macronas paspaudė vienas kitam rankas JAV prezidentui baigus stebėti karinį paradą, ir paskui dar kurį laiką jas spausdami ėjo alėja, kurioje vyko šis pompastiškas renginys. Tada D.Trumpas paplekšnojo Prancūzijos vadovui per petį ir jie susiėmė delnais lyg lenktų vienas kitam ranką. Po to D.Trumpas paspaudė ranką E.Macrono sutuoktinei Brigitte, tačiau ir tuomet nepaleido Prancūzijos vadovo rankos. Gegužės mėnesį vykusiame NATO viršūnių susitikime D.Trumpo ir E.Macrono rankų paspaudimas buvo toks ilgas ir stiprus, kad net pabalo jų rankų krumpliai. Vėliau E.Macronas šį rankų paspaudimą pavadino „tiesos akimirka“.

Pasitiktas raudonu kilimu

Šiame pompastiškame renginyje D.Trumpas buvo E.Macrono garbės svečias. Abu lyderiai kartu su žmonomis stebėjo karinį paradą Eliziejaus Laukų alėjoje. Paryžiuje įvykęs karinis paradas, kuriame pasirodė 63 lėktuvai, 29 sraigtasparniai, 241 žirgas ir 3 720 karių, šiais metais sutampa su JAV įsitraukimo į Pirmąjį pasaulinį karą 1917-aisiais 100-osiomis metinėmis. Atvykęs į paradą E.Macronas Eliziejaus Laukuose šypsojosi ir mojavo renginio stebėti susirinkusiai miniai stovėdamas Respublikos gvardijos karių apsuptame visureigyje. „Puiki nacionalinė šventė, – sakė D.Trumpas per bendrą spaudos konferenciją su E.Macronu ketvirtadienį. – Labai jos laukiame. Tiesiog nuostabu. Mūsų valstybes vienija revoliucijų ir kovų už laisvę dvasia“. Su dviejų dienų vizitu atvykusiam D.Trumpui buvo patiestas raudonas kilimas, E.Macronui stengiantis pagerinti santykius su JAV ir įtikinti Amerikos lyderį pakeisti sprendimą pasitraukti iš tarptautinės Paryžiaus klimato kaitos sutarties. Dviejų lyderių Paryžiuje demonstruojama šilta kūno kalba nebekėlė tokio nerimo dėl transatlantinių santykių ateities kaip netrukus po D.Trumpo pergalės rinkimuose praėjusį lapkritį. Šių iškilmių išvakarėse Trumpai ir Macronai mėgavosi „draugiška vakariene“ Eifelio bokšte esančiame „Michelin“ žvaigždute apdovanotame restorane. JAV ir Prancūziją sieja „nenutraukiamas“ ryšys ir abiejų šalių vadovų draugystė, ta proga pareiškė D.Trumpas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 14 20:36
Spausdinti