Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PASAULIS 2024
Dainų amžius: masiškiausiam kultūros renginiui sukanka 100 metų
Agnė Žemaitytė
ELTA
Bus ir šokių, ne tik dainų.

2024-ųjų vasarą pirmą kartą po pandemijos rengiamoje Dainų šventėje gros, dainuos ir šoks daugiau kaip 39 tūkst. lietuvių. Prie jų, žinoma, prisijungs gerokai daugiau šventę palaikančių tautiečių, tačiau būtent tiek dalyvių užsiregistravo į šimtmetį minėsiančios Dainų šventės kolektyvų perklausas.

Net pusę užsiregistravusiųjų sudaro vaikai – jų aktyvumas garantuoja šventės, kuri 2024-aisiais minės ir šimtmečio sukaktį, tęstinumą. „Kas mus, kaip bendruomenę, sutelkė 1924-aisiais, pirmojoje Lietuvos dainų šventėje, ir kas tebesies po amžiaus, 2024-aisiais, kai susitiksime vėl? – teiraujasi jubiliejinės Dainų šventės organizatoriai. – Taip, mes būsime visai kitokie, bet vis tiek tie patys – ta pati dainuojanti ir šokanti Lietuva, ta pati mus vienijanti kalba, mus auginanti kultūra.“

Mūsų prenumeratos puslapyje prenumeratoriai.lt Jūs galite įsigyti spausdintą žurnalą „Pasaulis 2024“, kurį nedelsiant išsiųsime nurodytu adresu. Portale IQ.lt bus publikuojama didžioji dalis šio žurnalo tekstų ir jie bus prieinami įsigijus IQ.lt Premium turinio prenumeratą.

Pirmoji Dainų šventė vadinosi Dainos diena ir įvyko 1924 m. rugpjūčio 23 ir 25 d. Kaune, Parodų aikštėje. Šventės atidaryme Lietuvos himną užtraukė 3500 dainininkų choras, palaikomas dešimttūkstantinės žiūrovų minios. Dalyviai už viską susimokėti turėjo patys, tik traukinių bilietų kainos buvo sumažintos. Tačiau noras dainuoti buvo didesnis už bet kokius iššūkius – choristai į šventę rinkosi ne tik traukiniais ir garlaiviais, bet ir pėsčiomis.

2024 01 05 15:00
Spausdinti