Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


„ROSATOM“ KLAUSIMAS
Dar nepriėmus 10-ojo ES sankcijų paketo, Lietuva jau kalba apie naujas priemones Rusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
Gabrielius Landsbergis.

Artėjant Maskvos agresijos prieš Ukrainą metinėms, į Briuselį pirmadienį susirinkę ES užsienio reikalų ministrai aptaria paramą Kyjivui ir 10-ąjį sankcijų Rusijai paketą, kuris, tikėtina, įsigalios šią savaitę. Lietuva skuba į priekį ir dar kartą siūlo sankcijas taikyti Rusijos valstybinei kompanijai „Rosatom“.

„Mes turime tai svarstyti. Mes turime pradėti viešas diskusijas dėl sankcijų „Rosatomui“ taikymo. Žinau, kad kai kurios šalys nerimauja dėl sudarytų sutarčių, dėl jų branduolinės energetikos ir jos saugumo – tai suprantama. Tačiau mes galime imtis derogacijų, taip, kaip padarėme su nafta, – kai kurios šalys negalėjo nutraukti sutarčių dėl naftos su Rusija, tad mes jas išskyrėme, bet 95 proc. importo į ES buvo pritaikytos sankcijos. Taip pat galime padaryti su branduoline sritimi, „Rosatom“, – žurnalistams pirmadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis, atvykęs į ES užsienio reikalų tarybos susitikimą Briuselyje.

Vėliau jis pripažino, kad 10-ame sankcijų pakete nėra įtraukta branduolinė sritis, bet tai vis tiek esą žingsnis į priekį. Pasak ministro, Lietuva jau 4 kartus teikė pasiūlymą taikyti ES sankcijas „Rosatom“, nors ir nesėkmingai, nereiškia, „kad jis nebus pasiektas niekada“.

Kalbėdamas su žurnalistais, G. Landsbergis pridūrė, kad bendrai sankcijų Rusijai poveikis – ilgalaikis ir dar rezultatų reikia palaukti.

„Aš labai laimingas, kad Europos Komisija dirba prie naujų sankcijų paketų. Tai rodo, kad sankcijų mechanizmas yra aktyvus, o ne pasyvus, kai tik priimi ir palieki egzistuoti. Mes jas peržiūrime, didiname spaudimą“, – teigė ministras, vėliau pabrėžė, kad iki šiol nė vienai valstybei nebuvo taikoma tiek daug sankcijų ir iš tiek daug šalių kaip Rusijai.

Pagal naują Europos Komisijos pasiūlymą yra svarstoma Rusijai ir kai kurioms trečiosioms šalims, tiekiančioms Maskvai prekes, Kremliaus naudojamas kariniais tikslais, įvesti naujus eksporto ribojimus, kurių bendra suma siektų 11 mlrd. eurų. Teigiama, kad į Rusiją gali būti uždrausta eksportuoti net unitazus ir kitą santechniką. Taip pat siekiama patraukti atsakomybėn dar 100 fizinių ir juridinių asmenų, įskaitant Kremliaus propagandininkus ir tuos, kurie dalyvavo grobiant bei išvežant ukrainiečių vaikus į Rusiją. Į paketą taip pat įtraukti pasiūlymai įvesti sankcijas septyniems Irano subjektams, susijusiems su dronų tiekimu Maskvai.

Tikimasi, kad 10-asis ES sankcijų paketas bus galutinai patvirtintas iki vasario 24-osios, kai bus minimos pirmosios Rusijos invazijos į Ukrainą metinės.

Dar viena ES užsienio reikalų ministrų susitikimo tema – bendras ginklų ir šaudmenų Ukrainai užsakymas ir pirkimas, kurį anksčiau vasarį pasiūlė Estija, o Lietuva palaiko idėją. Be kita ko, pirmadienio Užsienio reikalų taryboje planuota aptarti paramą žemės drebėjimą išgyvenusioms Turkijai ir Sirijai, Afganistaną, klimato kaitą.

2023 02 20 12:09
Spausdinti