Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Dar viena estų pamoka: šįkart apie uniformas policininkams
BNS
(Europolo nuotr.).

Septyni Lietuvos policijos pareigūnai išbandė estiško pavyzdžio uniformas. Jiems patiko, todėl jau šių metų pabaigoje Lietuvos policininkai pradės dėvėti naujo pavyzdžio uniformas, teigia Policijos departamentas.

„Estams švedai dvejus metus kūrė naują uniformą. Sukūrė, paskui estai tobulino, jų pareigūnai bandė, išsakė pastabas. Estai pasiūlė mums pasinaudoti šiuo pavyzdžiu. Mūsų pareigūnams pasiuvome pavyzdinius variantus“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis. Policininkai bandė ir naujo pavyzdžio lietuviškas uniformas. Palyginę jas su estiško modelio, pareiškė, kad estiškas modelis yra gerokai patogesnis – uniformos funkcionalesnės, geriau pritaikytos prie oro sąlygų, kokybiškos ir patogios. Estiško pavyzdžio uniformas išbandė eiliniai patruliai iš Vilniaus ir Kauno. Uniformą dėvėjo ir gatvėje dirbantys, ir organizuojantys mokymus. Norėta išbandyti, kaip su nauja uniforma pareigūnai jaučiasi lauke, kabinete, taip pat ekstremaliomis sąlygomis. Policininkai vieningai balsavo, kad estiška uniforma yra geriausia.
Naujosios Lietuvos policininkų uniformos bus šiek tiek tamsesnės žalios spalvos nei dabar.
„Todėl šią savaitę buvo priimtas sprendimas, kad mes renkamės estišką variantą“, – BNS sakė R.Matonis. Bus skelbiamas viešųjų pirkimų konkursas, jis bus tarptautinis – galės dalyvauti ir Lietuvos, ir užsienio įmonės. Naujosios Lietuvos policininkų uniformos bus šiek tiek tamsesnės žalios spalvos nei dabar. Kol kas nėra paskaičiuota, kiek kainuos naujos uniformos. Lietuvoje yra 8,4 tūkst. policininkų, reikės perrengti visus juos. Iš pradžių uniformos bus išdalytos gatvėje dirbantiems policininkams, vėliau jas gaus kabinetuose dirbantys pareigūnai. Skiriamieji ženklai, nurodantys laipsnį, naujoje uniformoje bus priekyje, šiuo metu jie pritvirtinti ant pečių. Policininkai turbūt dėvės seno pavyzdžio kepures. Kol kas neaišku, ar patruliams bus paliktos šviesą atspindinčios liemenės. Estiškame variante šviesą atspindinčios liemenės nėra, yra daug šviesą atspindinčių elementų. Po šiomis uniformomis policininkai turės dėvėti neperšaunamas liemenes. Šiuolaikiškos liemenės bus lengvos, plonos, patogios. „Visame pasaulyje policininkai dėvi neperšaunamas liemenes, Lietuvoje tai taip pat bus privaloma“, – BNS sakė R.Matonis. 2017 metų policijos biudžetas siekia 220 mln. eurų. 85 proc. lėšų bus skirta pareigūnų atlyginimams. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 02 23 10:10
Spausdinti