Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RINKIMAI 2020
Darbo partija žada geresnes sąlygas vietos gamintojams, verslui regionuose
BNS
Fotobankas
Vigilijus Jukna.

Darbo partija (DP) į ateinančius Seimo rinkimus eina žadėdama geresnes sąlygas Lietuvos gamintojams bei verslui regionuose.

„Darbiečių“ vadovas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas teigia, jog tik užtikrinus ekonomikos augimą per eksporto skatinimą, geresnes konkurencijos sąlygas vietos gamintojams su importu, valstybė turės lėšų švietimui, sveikatos apsaugai, socialinei sričiai.

Partiją rinkimuose veda buvęs žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. V. Uspaskichas Seimo rinkimuose nedalyvauja ir save mato tik vykdomojoje valdžioje. Europos Parlamento mandato jis atsisakytų dėl premjero posto arba ministro portfelio, jei partija turėtų svarią įtaką Vyriausybėje.

BNS pristato visų rinkimų dalyvių programines nuostatas, paskelbtas visuomenei naujienų agentūros BNS ir Vyriausiosios rinkimų komisijos surengtame spaudos konferencijų cikle.

Pagrindinė partijos žinia. „Mūsų programoje pirmu numeriu įrašyta – investicinė aplinka ir regioninė politika. Pagrindinis dalykas – sukurti valstybei patvarų ekonominį pagrindą, kad ji galėtų užtikrinti socialines garantijas, sveikatos apsaugą, švietimą. Galima daug kalbėti, kad tą ir tą padarysime, bet be finansų nieko nepadarysi“, – sako V. Uspaskichas.

Ekonominė ir socialinė politika. Darbo partija savo prioritetais įvardija ekonomikos augimą, geresnes sąlygas Lietuvos gamintojams, paramą smulkiam ir šeimos verslui. „Darbo partijai laimėjus rinkimus, sektorius, kurie užsiima eksportu ir konkuruoja vidaus rinkoje su importu, mes paskelbsime strateginėmis sritimis“, – pažymi V. Uspaskichas. Anot jo, Lietuva kol kas negalės pragyventi iš aukštųjų technologijų, todėl „reikia turėti bazinių sričių, kur žmonės galėtų dirbti ir uždirbti“. Įgyvendinę šiuos tikslus „darbiečiai“ žada gyventojų pajamų augimą, taip pat laikosi pozicijos, kad „socialinė politika turi būti motyvuojanti, o ne skatinanti laukti išmaldos“. 

Dėmesys regionams. Darbo partija žada regionuose sukurti išskirtines sąlygas verslo vystymui, taip užtikrinant geresnį investicijų atsipirkimą. „Šioje srityje mes norime sukurti ypatingą investicinę aplinką ir priimti regioninės politikos paketą, kad į regionus būtų galima investuoti naudingiau nei į didelius miestus, kad atsipirkimas būtų per trumpesnį laikotarpį ir grąža būtų didesnė“, – sako V. Uspaskichas.

Švietimas. Partija žada švietimą orientuoti į modernių, šiuolaikiškų įgūdžių įgijimą, motyvuojant visų amžių vaikus ir studentus siekti šitų žinių ir jas pritaikyti šiandieniniame realiame gyvenime. V. Jukna teigia, kad švietimas neatliepia šiandienos pasaulio reikalavimų. „Turi būti ugdomos lyderiaujančios asmenybės, gebančios analizuoti didelius informacijos srautus, motyvuotos, kad žinotų, kaip tą informaciją praktiškai pritaikyti. Deja, dabar daugeliu atvejų ugdymo procesas skirtas daugiau išmokimui, bet tos motyvacijos tikrosios, deja, nėra“, – sako V. Jukna.

Sveikatos apsauga. Sveikatos apsaugos sistemoje partija akcentuoja prioritetą ligų prevencijai, o ne gydymui. „Tai pasiteisino kitose šalyse kaip Islandijoje, kai pradeda mokėti (išmokas) pensininkams ar ligą turintiems žmonėms už aktyvesnį gyvenimą, už gamtoje nueitus kilometrus ir taip toliau, kreipimųsi į klinikas pamažėjo beveik 70 proc., aš galvoju, visiškai pritaikyti tokį modelį galime ir mes“, – sako V. Uspaskichas.

Užsienio ir gynybos politika. Partija programoje žada vykdyti „tęstinę užsienio politiką, užtikrinančią gerus santykius su visomis pasaulio valstybėmis, pagrįstus demokratijos, lygiateisės partnerystės, savitarpio pagalbos ir abipusės naudos principais“. „Užsienio politika pas mus irgi visiškai aiški, mes sakome, kad jokios agresijos, Lietuva turi spinduliuoti į visas pasaulio puses apie taiką, galimybę draugiškų naudingų santykių. Iš karto turiu pasakyti, kad naudingi ekonominiai santykiai neturi būti mūsų nepriklausomybės, demokratijos, žmogaus teisių sąskaita“, – tvirtina V. Uspaskichas.

Šešėlinis ministrų kabinetas ir siūlomas premjeras. Darbo partija premjeru siūlo lyderį V. Uspaskichą. „Jei surinksime tiek balsų, kad formuosime Vyriausybę ir tapčiau premjeru, vienareikšmiškai galiu pasirašyti, kad paliksiu europarlamentaro mandatą ir dirbsiu čia“, – žada V. Uspaskichas. Anot „darbiečių“ lyderio, jis sutiktų eiti ir ūkinės srities ministro pareigas, jei partija turėtų pakankamai įtakos Vyriausybėje.

Rinkimų šūkis. Partija savo programą yra pavadinusi „Planas Lietuvai“, pasak V. Uspaskicho, partijos šūkiu galėtų būti pažadas atsakyti už kiekvieną programos žodį. „Atsakom už kiekvieną žodį, guldom galvas už savo žodžius ir rinkėjų suteikt pasitikėjimo mandatą“, – sako V. Uspaskichas.

Tikisi gauti mandatų. Pasak V. Uspaskicho, turimi tyrimai rodo, kad maksimaliai partijos elektoratas galėtų išsiplėsti iki 27 proc. rinkėjų, o rezultatas priklausys nuo to, ar pavyks įtikinti rinkėjus ateiti balsuoti, balsą atiduoti Darbo partijai. „Jei mes juos sugebėsime įtikinti, mes galime tikėtis iki 27 proc., būtų apie 45 mandatus“, – teigia V. Uspaskichas. Jis sutinka, kad tai – labai optimistinis scenarijus. „Per savo gyvenimą, kur ėjau ne optimistiškai, niekada nepadarydavau, kur eidavau optimistiškai, pasitikėdamas savo jėgomis, tai padarydavau“, – sako partijos vadovas.

Paskutiniai visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad Darbo partija reitingų lentelėje yra ketvirta ir rinkimuose galėtų tikėtis apie 6 proc. balsų nuo visų gyventojų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 08 13:46
Spausdinti