Meniu
Prenumerata

antradienis, birželio 25 d.


NATO MINISTRŲ SUSITIKIMAS
Daugėjant Rusijos sabotažo atvejų – atsako paieška Briuselyje
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
NATO
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Tiek NATO, tiek ES svarsto galimą atsaką į Kremliaus organizuojamus sabotažo išpuolius Europoje: raginama riboti Rusijos diplomatų judėjimą.

Būtent tokia tema bus diskutuojama per ketvirtadienį ir penktadienį vykstantį NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje.

„Ministrai taip pat aptars intensyvėjančią Rusijos priešiškų veiksmų kampaniją NATO šalyse. (...) Sąjungininkės imasi ryžtingų priemonių – vykdo areštus ir pradeda teisinius procesus. Bendromis jėgomis stipriname ypatingos svarbos infrastruktūros apsaugą, taip pat keičiamės informacija ir žvalgybos duomenimis“, – trečiadienį Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje teigė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Žinia, Čekijos premjeras Petras Fiala šią savaitę pranešė, kad autobusų parko Prahoje padegimas tapo dar vienu hibridinės sabotažo kampanijos, kurią Rusija vykdo Europos šalių teritorijoje, įrodymu. P. Fiala incidentą susiejo su neseniai įvykusiais gaisrais „Ikea“ parduotuvėje Vilniuje ir didžiausiame Lenkijos prekybos centre Varšuvoje. Balandį ir gegužę dėl šių atvejų Lenkijoje buvo sulaikyta daugiau kaip 10 asmenų. Kovą penki Rusijos užverbuoti asmenys, tarp jų 20-metis britas, bandė padegti Ukrainos sandėlį Londone.

Pasak į NATO susitikimą atvykusio krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno, tokių išpuolių neapima NATO sutarties 5-asis straipsnis, kuris numato kolektyvinį sąjungininkų atsaką, todėl reikia ieškoti kitų atsako būdų.

Turint omeny, su kuo turime reikalą, jie turi žinoti, kad tai turi savo kainą.

„Kalbant apie iki 5-ojo straipsnio vykstančius procesus, grėsmes, iššūkius, valstybės turi reaguoti pačios. Ir Lietuvos atveju tai pirmiausia – Vidaus reikalų ministerija ir jos struktūros (...). Kariuomenė padeda, jei tai grasina išvirsti į kažką daugiau, – Lietuvos žurnalistams Briuselyje teigė ministras. – Todėl lengvų sprendimių, kaip duoti kolektyvinį atkirtį, nėra lengva rasti. Bet aš tikiu, jog turime aiškiai pasiųsti žinią Rusijos Federacijai, kad jeigu tai tęsis, tai turės diplomatinių, politinių ir kitų padarinių. Nedetalizuosiu, bet reikia kalbėti apie tai, kad tam tikras atsakas turi būti duotas ir suprasta: jeigu jūs darysite taip ir tęsite šią veiklą, turėsite pasekmių. (...) Turint omeny, su kuo turime reikalą, jie turi žinoti, kad tai turi savo kainą.“

Kitoje Briuselio dalyje, Europos institucijų rajone, taip pat diskutuojama dėl atsako į Rusijos organizuotus sabotažo atvejus. Trečiadienį aštuoni užsienio reikalų ministrai, tarp jų – ir Lietuvos, išsiuntė ES diplomatijos vadovui Josepui Borrellui laišką, kuriame teigiama, kad kitame sankcijų Maskvai pakete turėtų būti numatyta atšaukti Rusijos diplomatų judėjimo laisvę ES šalyse.

„Manome, kad ES turėtų griežtai apriboti Rusijos diplomatinių atstovybių narių ir jų šeimų narių judėjimą tik į valstybės, kurioje jie akredituoti, teritoriją, – Politico.eu cituoja laišką. – Ši priemonė gerokai susiaurins Rusijos agentų veiklos erdvę.“

Tačiau, kaip teigia leidinys, ne visos šalys pritaria šiam Čekijos inicijuotam pasiūlymui – esą Vokietija, Austrija, Prancūzija ir Italija yra nusiteikusios skeptiškai.

Kiti NATO klausimai

Dvi dienas trunksiančiame NATO ministrų susitikime bus aptariama ir daugiau svarbių klausimų.

„Darbotvarkė gan plati, dokumentų tikrai daug ir tai pasirengimas Vašingtono viršūnių susitikimui. Bet kaip suprantate, svarbiausias klausimas bus Ukraina, ką jai siūlysime tiek politinėje, tiek praktinėje srityje, tiek paramos koordinavimo srityje“, – IQ teigė Lietuvos atstovas prie NATO ambasadorius Deividas Matulionis.

Pasak jo, pradžioje NATO gynybos ministrai dalyvauja Ukrainos kontaktinės grupės susitikime dėl paramos Ukrainai. Tada vyks Latvijos inicijuotos dronų koalicijos šalių susitikimas, taip pat numatomi kiti dvišaliai susitikimai. Ministras L. Kasčiūnas dvišaliu formatu susitiks su Lenkijos, Turkijos, Prancūzijos gynybos ministrais, kalbėsis su NATO karinio komiteto pirmininku admirolu Robu Baueriu, susitiks su NATO paramos ir pirkimų agentūros NSPA vadove Stacy Cumming.

Dabar kalbama apie svarbiausius mums klausimus, kurie susiję su gynybos ir atgrasymo darbotvarke, t. y. regioninių gynybos planų įgyvendinimas.

Be to, vyks NATO ir Ukrainos tarybos posėdis su Ukrainos gynybos ministru.

„Penktadienį pirmoji rytinė sesija bus skirta mūsų vidinėms problemoms – gynybai ir atgrasymui. Paskutinis susitikimas bus vadinamoji branduolinio planavimo grupė, kuri svarstys branduolinio atgrasymo problematiką, – kalbėjo ambasadorius. – Dabar kalbama apie svarbiausius mums klausimus, kurie susiję su gynybos ir atgrasymo darbotvarke, t. y. regioninių gynybos planų įgyvendinimas, gynybos vystymo papildomi reikalavaimai, atsparumo darbotvarkės papildomi uždaviniai, taip pat klausimas, susijęs su NATO finansavimo galimybių išplėtimu, oro gynybos stiprinimo aspektai, kritinės povandeninės infrastruktūros apsauga.“

2024 06 13 13:48
Spausdinti