Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


GYNYBA
Daugiafunkcinių radarų sistemos – artilerijos pajėgumams stiprinti
BNS
„Thales Nederland“
Radarų sistema „Thales GM200 MM/C“.

Lietuva toliau stiprina savo gynybinius pajėgumus. Iš Nyderlandų bendrovės „Thales Nederland“ bus įsigytos daugiafunkcių artilerijos radarų sistemos „Thales GM200 MM/C“.

„Lietuvos perkamos artilerijos radarų sistemos reikšmingai sustiprins artilerijos pajėgumus“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Anot jo, šių radarų tikslas – pagal paleistų sviedinių trajektoriją nustatyti priešininko netiesioginės ugnies sistemų pozicijas ir užtikrinti greitą atsaką į priešo ugnį.

„Tai labai svarbus pirkinys“, – pabrėžė ministras.

Lietuvos ir Nyderlandų gynybos ministerijų pasirašytas susitarimas taip pat numato galimybes bendradarbiauti daugiafunkcinių radarų palaikymo srityje. Svarstoma ir apie Lietuvos gynybos pramonės galimą dalyvavimą įgyvendinant panašius projektus.

Projekto vertė – 126,7 mln. eurų. Į šią kainą taip pat įeina logistinis paketas: techninė dokumentacija, operatorių ir priežiūrą atliksiančio techninio personalo parengimas, pirminis atsarginių dalių paketas, specialiųjų įrankių komplektas bei testavimo įranga.

Planuojama, kad pirmos radarų sistemos į Lietuvą bus pristatytos 2026 metais.

Bendradarbiaujant su Nyderlandų kariuomene, artilerijos radarų sistemos „Thales GM200 MM/C“ kurtos kaip daugiafunkcinės sistemos, todėl prireikus jos galės būti naudojamos ir oro erdvei stebėti, ir gali būti integruotos į oro gynybos sistemas.

Sistemas „Thales GM200 MM/C“ yra įsigijusios Nyderlandų, Norvegijos kariuomenės.

2024 01 03 10:38
Spausdinti