Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SOCIALINIAI TINKLAI
Debunk.org: dažniausiai feisbuke blokuojama už terminus „maskoliai“, „kacapai“, „orkai“
BNS
Vygintas Skaraitis

Ukrainą palaikančios paskyros dažniausiai blokuojamos už terminus „maskoliai“, „kacapai“ ir „orkai“, konstatuoja asmenų ir įrašų blokavimo priežasčių socialiniuose tinkluose tyrimą atlikęs dezinformacijos analizės centras debunk.org.

„Mes gavom apie 120 pranešimų su pakankamai gerai struktūruota informacija, vienas dažniausių terminų, už ką yra blokuojama „Meta“ platformose, tiek feisbuke, tiek instagrame, yra „Maskolija“ arba „maskoliai“, – per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdį trečiadienį sakė debunk.org vadovas Viktoras Daukšas.

Blokai – už „maskolius“ ir „kacapus“

V. Daukšo pristatytais duomenimis, daugiausiai blokų yra gauta už „maskolių“ terminą, antroje vietoje yra „kacapai“, trečioje – „orkai“, taip pat blokuojama už pavartotas frazes „ruskiai“, „Putino zombiai“, „vata“, „vatnikas“, „rusų naciai“.

Jis pateikė pavyzdį, kai vienai dienai buvo apribota Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus paskyra tiesiog už feisbuke paskelbtą paaiškinimą, kad „Maskolija“ yra istorinis terminas.

„Tai yra absoliučiai teisinga, tačiau algoritmai tai priėmė kaip draudžiamą turinį ir tiesiog užblokavo“, – sakė V. Daukšas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas trečiadienį aiškinosi nepagrįsto Ukrainą palaikančių asmenų paskyrų ir įrašų blokavimo priežastis socialiniuose tinkluose.

„Žmonės, renkantys paramą, rašantys palaikančias žinutes, galbūt kažkiek emocionaliau pavartojantys vieną kitą žodį priešo atžvilgiu, yra blokuojami, ribojamas jų postų pasiekiamumas ir panašiai. Į tai atkreipė dėmesį mūsų visuomenininkai, žiniasklaida, į tą atkreipė dėmesį ir mūsų vykdomoji valdžia, buvo susitikimai su atstovais iš „Meta“, kuriai priklauso tiek „Facebook“, tiek „Instagram“, – sakė Seimo NSGK vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Blokai – tik vienai pusei

Debunk.org vadovas taip pat pastebėjo, kad blokuojamos tik Ukrainą palaikančios paskyros, kai kitai pusei už analogiškų terminų vartojimą ir pasisakymus apriboijmai netaikomi.

Jis pateikė pavyzdį, kai paskyra buvo blokuota 30-čiai dienų už atsakymą į komentarą, kad „visa jūsų Lietuva sėdi šūde“, su paraginimu iš jo išlipti.

„Vienas geriausių visai nekaltų pavyzdžių, „vatniko“ paskyra parašo, kad „visa Lietuva š... sėdi“, ir kai kita paskyra atrašo, „“lipkit iš to š..., ko ten sėdit“, 30 dienų apribojimas, vėlgi – visiškai nelogiška“, – sakė V. Daukšas.

Jis pademonstravo pavyzdžius, kai Rusijos rėmėjų pasisakymai, su tais pačiais žodžiais „orkai“, „maskoliai“, „kacapai“, nebuvo blokuojami.

Pasak V. Daukšo, buvo blokuotos paskyros netgi už faktinę informaciją, pvz., paskelbta kavinės iš Sakartvelo čekis, kurio pabaigoje yra prierašas apie Bučą ir „maskolius“.

Dar vienas pavyzdys – apribota paskyra, kurioje įdėta žuvusio LGBT priklausančio jaunuolio kario bilietas, pridėjus nuotraukas, kuriose jis su vaikinu, ir prierašas, kad jis žuvo už valstybę, kuri juos niekino.

30 dienų buvo blokuotos paskyros su tokiais pasisakymais kaip „geriau pasitikėkime paraščių politikais, už maskolių rublius iškilusiais“, arba „ukrainiečiai yra labai kovingi, narsūs ir kerštingi, jūs tik įsivaizduokit, kaip bus po karo su visais kolaborantais, stukačiais, persivertėliais, bus šauni medžioklė“.

„Galima diskutuoti, ar čia yra neapykantos, kalba, ar ne, Lietuvos policija tikrai to nelaikytų neapykantos kalba pagal įstatymus“, – sakė V. Daukšas.

Priežastys – automatinis vertimas

NSGK vadovo L. Kasčiūno paprašytas paaiškinti, kokios tokių sankcijų Ukrainos rėmėjams priežastys, Debung.org vadovas teigė, kad viena jų gali būti lietuviškų pasisakymų automatinis vertimas į anglų kalbą.

„Mūsų ekspertiniu vertinimu, problema yra ta, kad feisbukas turi daug kalbų, tačiau algoritmai, panašu, kad veikia tik didžiosiomis kalbomis arba tik anglų kalba. Tai reiškia, kad visur naudojamas mašininis vertimas, jie viską verčia į anglų kalbą, ir tada taiko algoritmus“, – aiškino V. Daukšas.

NSGK pirmininkas sako, jog Lietuva imsis veiksmų siekiant pakeisti „Meta“ socialinių platformų „Facebook“ ir „Instagram“ politiką vertinant Ukrainą palaikančias vartotojų paskyras.

„Tai yra antiukrainietiška cenzūra, norim padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso, kad tokių dalykų nebebūtų, turim planą, tiek vykdančioji valdžia, kviečiasi „Meta“ atstovus į Lietuvą, kviesimės ir į parlamentą, bus ir politinė, ir techninė diskusija“, – BNS po komiteto posėdžio sakė L. Kasčiūnas.

Jis teigė, jog į susidariusią situaciją reikia atkreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį, taip pat bendram veikimui telkti kitas šalis, nes žinių apie blokavimus dėl paramos Ukrainai žinučių gaunama ir iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Slovakijos, Bulgarijos.

„Kalbėsiuosi su europarlamentarais pagal mūsų partinę liniją, kad irgi uždegtų lemputę, kur tik gali, ir su mūsų ambasadoriais Briuselyje ir Vašingtone, kad atkreiptų dėmesį į šitą dalyką. Labai svarbu ieškoti bendraminčių ir kitose šalyse, kad būtų ne tik Lietuvos veikimas“, – pabrėžė L. Kasčiūnas.

Praėjusią savaitę Vyriausybės kanceliarija pranešė, kad Debunk.org komanda pradeda rinkti pavyzdžius, kai „Meta“ priklausančios platformos blokuoja žinučių apie Rusijos karą Ukrainoje skaidą ar autorių veiklą. Tikimasi, jog tai padės nustatyti ne tik konkrečius atvejus, bet ir bendrą problemos mastą.

Planuojama, kad sausio mėnesį dėl šių klausimų Lietuvoje lankysis „Meta“ atstovai.

2022 12 21 14:07
Spausdinti