Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ATSAKAS RUSIJAI
Dėl agresijos prieš Ukrainą – ES sankcijos ir Baltarusijai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija
Priešais ES Tarybą, kurioje vyksta EVT, esantis Europos Komisijos pastatas pasipuošė Ukrainos vėliavos spalvomis.

Neįtikėtinai greitai ES lyderiai ketvirtadienį sutarė dėl Europos Vadovų Tarybos (EVT) išvadų. Juose smerkiama Rusijos agresija prieš Ukrainą bei sutariama taikyti sankcijas ne tik Maskvai, bet ir Minskui.

Po šiek tiek daugiau nei valandos, kai ES lyderiai susirinko Briuselyje, buvo paviešintos ES vadovų susitikimo išvados. Viena vertus, tai įrodymas, kad ES vieninga. Kita vertus, kyla klausimų dėl išvadose įtvirtintų sankcijų Rusijai griežtumo. Kaip ir buvo tikėtasi, apie Rusijos išmetimą iš SWIFT sistemos nėra kalbos.

„Europos Vadovų Taryba kuo griežčiausiai smerkia Rusijos Federacijos neišprovokuotą ir nepagrįstą karinę agresiją prieš Ukrainą“, – sakoma pirmame išvadų punkte. Taip pat dokumente raginama puolimą nutraukti ir gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą.

Išvadose sakoma, kad ES sankcijos bus taikomos Rusijos finansų, energetikos ir transporto sektoriams, dvejopo naudojimo prekėms, taip pat eksporto kontrolei ir eksporto finansavimui, vizų politikai, papildomiems Rusijos asmenų sąrašams ir naujiems įtraukimo į sąrašus kriterijams (pvz., kad būtų galima sankcijas taikyti Rusijos oligarchams).

Be Rusijos, pasmerkiama ir Baltarusija, kurios teritorijoje sukauptos didžiulės rusų karinės pajėgos ir iš kurios taip pat puolama Ukraina.

„Europos Vadovų Taryba ragina skubiai parengti ir priimti papildomą individualių ir ekonominių sankcijų paketą, kuris būtų taikomas ir Baltarusijai“, – sakoma EVT išvadose.

Vis dėlto tuo EVT nesibaigė. ES vadovų susitikimas tęsiasi toliau.

2022 02 24 22:55
Spausdinti