Meniu
Prenumerata

sekmadienis, birželio 30 d.


LIETUVOS GYNYBA
Dėl Baltijos šalių oro gynybos – trijų ministrų laiškas: atvažiuokite treniruotis
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
JAV kariuomenė
„Patriot“ - geidžiamiausia oro gynybos sistema.

Baltijos šalių gynybos ministrai baigia ruošti laišką-kreipimąsi į NATO sąjungininkus, kuriuo paragins juos aktyviau įsitraukti į Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro gynybą.

„Ruošiame bendrą Baltijos šalių ministrų laišką, kuriame atkreiptume generalinio sekretoriaus ir visos NATO bendruomenės dėmesį į tai, kad (oro gynybos – red. past.) rotacinis modelis būtų dėmesio centre, kad turime jį vystyti daug sparčiau nei iki šiol. Ir tikiuosi rezultato“, – po Briuselyje vykusio NATO gynybos ministrų susitikimo penktadienį sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Patriot“ ar SAMP-T, gali būti ir vidutinio nuotolio NASAMS, kitos sistemos – jei atvyktų į Baltijos šalis treniruotis, tai būtų didelis atgrasymo efektas ir pasitreniravimas, kaip tai veiktų, pavyzdžiui, krizės atveju.

Laiške trys Baltijos valstybės kviečia sąjungininkus atvykti treniruočių ir pratybų bei siekia, kad tai būtų nuolatinis procesas. Konkretūs pageidaujami pajėgumai laiške neminimi.

„Patriot“ ar SAMP-T, gali būti ir vidutinio nuotolio NASAMS, kitos sistemos – jei atvyktų į Baltijos šalis treniruotis, tai būtų didelis atgrasymo efektas ir pasitreniravimas, kaip tai veiktų, pavyzdžiui, krizės atveju“, – teigė L. Kaščiūnas ir neatmetė jūrinio domeno panaudojimo – laivai gali tapti oro gynybos sistema. Jeigu laivas atsistotų prie Lietuvos krantų, jis dengtų Klaipėdą ir likusį pajūrį. Taip pat galvojama apie naikintuvų, kurie gali numušti Rusijos balistines raketas, atvykimą į Baltijos šalis.

„Pajutau, kad mūsų kryptis stiprinti oro gynybą (taip pat pristačiau mūsų planus, kad norime pasiekti 3 proc. BVP jau šiais metais ir už juos įsigyti vidutinio ir mažo nuotolio gynybos sistemas) labai gerai adaptuojasi prie viso paveikslo“, – kalbėjo ministras ir vylėsi, kad per liepos mėnesio NATO viršūnių susitikimą Vašingtone išgirs gerų žinių dėl Lietuvos ir kitų Baltijos šalių oro gynybos.

Kovo mėnesį pranešta, kad Nyderlandai kelioms savaitėms į Lietuvą atsiųs didelio nuotolio oro gynybos sistemas „Patriot“ – tai pirmas žingsnis įgyvendinant pernai sutartus rotacinės oro gynybos planus.

2024 06 14 15:36
Spausdinti