Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


SKANDALINGAS KONKURSAS
Dėl „Eurovizijos“ – piktos aistros Briuselyje
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Renginyje negalima buvo rodyti ES vėliavos.

Daugelyje šalių aistros dėl „Eurovizijos“ jau nurimo, tačiau ne Briuselyje. Ir tai nesusiję nei su nugalėtoju ar provokuojančiais kai kurių atlikėjų pasirodymais. Europos Komisiją įsiutino „Eurovizijos“ organizatorių sprendimas neleisti per renginį demonstruoti ES vėliavų.

Europos Komisijos vicepirmininkas, atsakingas už europietiškas vertybes, Margaritis Schinas kreipėsi į „Eurovizijos“ organizatorius – Europos transliuotojų sąjungos (EBU) prezidentę Delphine Ernotte Cunci ir tiesioginių renginių vadovą Martiną Österdahlą su gan piktu laišku.

„Kaip Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas, be kita ko, atsakingas už kultūros politiką, su apgailestavimu sužinojau apie šių metų EBU vykdomą politiką, pagal kurią per „Eurovizijos“ dainų konkurso finalą dalyviams draudžiama mojuoti ES vėliava“, – IQ gautame laiške rašo M. Schinas ir priduria, kad toks „EBU sprendimas prisidėjo prie visus europiečius vienijančio simbolio diskreditavimo“.

Kol kas nėra aiški tokio draudimo priežastis, bet neatmetama, kad tai susiję su Sakartvelu, kur pastaruoju metu nerimsta proeuropietiški protestai ir kur protestuose plėvesuoja ES vėliavos.

Europos Komisijos vicepirmininkas taip pat pareikalavo EBU paaiškinti tokį sprendimą ir kas už tai atsakingas.

„Eurovizijos“ organizatoriai per visus renginius stengiasi pabėgti nuo politikos ir draudžia dalyviams politinius pareiškimus. Vis dėlto šiemet, skirtingai nei anksčiau, į renginį nebuvo galima įsinešti ES vėliavų – tik šalių, dalyvaujančių konkurse, nors dalis jų yra ES narės. Kol kas nėra aiški tokio draudimo priežastis, bet neatmetama, kad tai susiję su Sakartvelu, kur pastaruoju metu nerimsta proeuropietiški protestai ir kur protestuose plėvesuoja ES vėliavos.

Tai ne vienintelis skandalas, kuris šiemet sukrėtė „Euroviziją“: Nyderlandų pyktį sukėlė jos šalies atstovo pašalinimas dėl nelabai aiškių kaltinimų. Izraelio atlikėja sulaukė persekiojimo ir smerkimo.

Kartu tai ne vienintelis EBU veiksmas, kuris sukėlė Briuselio pasipiktinimą. EBU taip pat pranešė, kad neleis dalyvauti galimų kandidatų į Europos Komisijos pirmininkus (Spitzenkandidat) debatuose, nes jie nepripažįsta pačios Spitzenkandidat sistemos. Vis dėlto pirmuose debatuose, kuriuos organizavo EBU, kraštutinės dešinės atstovas dalyvavo, o pati Spitzenkandidat sistema nėra taip konkrečiai įtvirtinta, kad būtų galimas argumentuotas teisinis ginčas.

2024 05 14 11:24
Spausdinti