Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


PROTESTAS PRIE SEIMO
Dėl riaušių prie Seimo rūmų sulaikyti 26 asmenys
BNS
Domantas Katelė
Protestuotojai prie Seimo.

Dėl antradienio vakarą vykusių riaušių prie Seimo rūmų sulaikyti 26 asmenys, pranešė Policijos departamentas.

Riaušių policija apie 2 val. nakties baigė išsklaidyti nuo Seimo nesitraukusius protesto akcijos dalyvius. Jie išvaikyti pareigūnams su skydais pamažu judant į priekį ir naudojant ašarines dujas.

Dėl riaušių organizavimo prie Seimo antradienį pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Apie 5 tūkstančiai žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

Viešąją tvarką palaikė apie 70 policijos pareigūnų.

Apie 21.30 val. į Vilniaus ligoninę buvo pristatyta prie Seimo dirbusi pareigūnė, ji vėliau buvo išleista gydytis ambulatoriškai.

34 metų vyrui buvo surašytas protokolas už nedidelį viešosios tvarkos pažeidimą – jis konfliktavo su mitinguojančiaisiais, vizualiai atrodė neblaivus.

Taip pat vienas 23 metų jaunuolis buvo sulaikytas įtarus disponavimu narkotikais, jis uždarytas į areštinę.

Seimo pirmininkė: per mitingą į Seimą patekus dešimtims žmonių, bus keičiama leidimų tvarka

Po to, kai keli Seimo nariai išrašė dešimtis leidimų mitingo metu į parlamentą patekti jo dalyviams, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen žada keisti tokių leidimų išdavimo tvarką.

„Vakar mes susidūrėme su ta situacija, kad trys ar keturi parlamentarai, kurie aktyviai dalyvavo pačiame mitinge dienos metu ir vakarinėje jo dalyje, jie išdavė daug leidimų, taigi, po parlamentą vaikščiojo žmonės, filmavo – buvo ne viena nemaloni situacija ne tik parlamentarų atžvilgiu, bet ir jų padėjėjų, jų komandos žmonių, kurie tiesiog daro savo darbą“, – LRT radijui trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Jos duomenimis, leidimus mitingo dalyviams išrašinėjo Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Aidas Gedvilas, Dainius Kepenis.

„Parlamentarai puikiai žino apie tai, kad tai yra jų atsakomybė ir manau, kad tai jau tas atvejis, kai kalbėjimasis nebepadės. Aš kviesiu Seimo valdybą ir mes tiesiog priimsime sprendimus, kurie ateityje sumažintų galimybę – tam tikrą ribą nustatytų, skaičių žmonių, kuriuos galima pasikviesti. Ir reikėtų motyvuoti, kodėl jie lankosi parlamento rūmuose“, – teigė ji.

Antradienio vakarą Seimo pirmininkė BNS sakė, kad atskiri parlamentarai patekti į Seimą buvo išrašę apie 70 vienkartinių leidimų.

„Svarbu, kad mes brėžtume liniją ties tam tikrais veiksmais. Politikai yra pripratę prie aštrios retorikos, prie užgauliojimų, prie įvairių dalykų, tačiau kai pradeda eiti kalba apie parlamento darbo paralyžiavimą, apie fizinį blokavimą vieno ar kito įėjimo į parlamentą, apie metamus daiktus, akmenis ar dar kažką į Seimo narius, kurie grįžta po darbo – tai jau yra dalykai, kurių mes negalime toleruoti“, – trečiadienį sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Tai yra pasikėsinimas į mūsų demokratinę visą sistemą, į mūsų valstybės pagrindus“, – pridūrė ji.

Koordinuota akcija ir masinis įstatymų pažeidimas

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimiašius antradienį prie Seimo vykusias riaušes pavadino „masiniu įstatymų pažeidimu“.

Jis teigė nenorintis kaltinti žmonių, kurie norėjo taikiai išsakyti poziciją.

„Bet kalbant apie organizatorius ir apie kai kuriuos Seimo narius, aišku, kad vertinu neigiamai, nes tai buvo masinis įstatymų pažeidimas – Susirinkimų įstatymo pažeidimas, pareigūnų nurodymų neklausymas“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė R. Šimašius.

„Baigiant tokiomis detalėmis, kad vakar dieną ir vakare savivaldybės pareigūnai užfiksavo per 200 parkavimo taisyklių pažeidimų – arba nesusimokėta, arba rezervuotose, arba netgi neįgaliųjų vietose pastatyti automobiliai“, – sakė Vilniaus meras.

Riaušės prie Seimo Vilniuje ir neramumai migrantų stovykloje Rūdininkų poligone Šalčininkų rajone buvo organizuota ir koordinuota akcija, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Šiuo metu matome dvi gerai organizuotas akcijas – vieną prie Lietuvos Respublikos Seimo, kiti įvykiai, kurie vyko Rūdininkuose, tai rodo, kad yra organizuojama ir koordinuojama“, – trečiadienio naktį Seime žurnalistams sakė ji.

A. Bilotaitė abu įvykius apibūdino kaip antivalstybinę veiklą.

„Situacija yra tokia, kad tai yra hibridinė ataka, ką mes matome. Tie procesai, kas vyksta nelegalios migracijos kontekste, kai mūsų pajėgumai yra sukoncentruoti prie sienos ir apsaugos objektų, kai vyksta tokie iššūkiai, tokios nesankcionuotos iniciatyvos, o ne pilietinės išraiškos koks nors pasireiškimas, bet gerai organizuota antivalstybinė veikla, kuomet turime nukreipti savo pareigūnų jėgas nuo kitų objektų, tai galima traktuoti vienareikšmiai – kaip gerai organizuotą procesą“, – kalbėjo ministrė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 11 09:07
Spausdinti