Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


MEGA
Dėl V. Orbáno siūlymų draugauti su Kremliumi – Briuselio boikotas
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
Viktoras Orbánas.

Briuselyje – tikras karas tarp ES pirmininkauti pradėjusios Vengrijos ir ES institucijų bei dalies valstybių narių. Europos Komisija oficialiai pareiškė, kad boikotuos Vengrijos organizuojamus renginius, o Viktoras Orbánas paragino atnaujinti diplomatinius santykius su agresore – Rusija.

„Atsižvelgdama į pastarojo meto įvykius, susijusius su Vengrijos pirmininkavimo pradžia, (Europos Komisijos) pirmininkė nusprendė, kad Komisijai bus atstovaujama tik vyresniųjų valstybės tarnautojų lygiu neoficialiuose Tarybos posėdžiuose. Kolegijos vizitas į pirmininkaujančią valstybę narę neįvyks“, – pirmadienio vakarą pranešė oficialus Komisijos atstovas Ericas Mameris.

Kaip rašyta, dalis ES valstybių dar praėjusią savaitę ėmėsi pirmininkauti ES pradėjusios Vengrijos diplomatinio boikoto. Dėl V. Orbáno vienašalių vizitų į Maskvą ir Pekiną atsisakoma siųsti aukšto rango pareigūnus į Budapešte rengiamus neformalius ministrų susitikimus.

ES turi atkurti diplomatinius santykius su Rusija ir užmegzti politinę sąveiką su pasaulio pietų šalimis.

„Sutarėme, kad nė vienas ministras nevyks, aukščiausias galimas pareigūnas – viceministras“, – IQ penktadienį sakė aukštas Lietuvos diplomatas. Pasak jo, į neformalų Vengrijos boikotą įsitraukė gan daug šalių: kitos Baltijos šalys, Švedija, Suomija, Lenkija ir t. t.

V. Orbánas nusiuntė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui 10 punktų pranešimą su išvadomis ir pasiūlymais, pagrįstais jo „taikos misijomis“. Tarp šių punktų, Vokietijos leidinio „Bild“ teigimu, yra pareiškimas, kad ES turi atkurti diplomatinius santykius su Rusija ir užmegzti politinę sąveiką su pasaulio pietų šalimis, kurių pagarbą Europa esą prarado „dėl savo pozicijos dėl karo Ukrainoje“.

V. Orbánas taip pat pasiūlė pradėti dialogą su Kinija dėl taikos konferencijos ir įspėjo, kad karinio konflikto Ukrainoje intensyvumas artimiausiu metu „radikaliai padidės“.

Be to, Politico.eu pranešė, kad Vengrijos premjeras įspėjo, jog „tikėtinos“ Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose atveju ES finansinės naštos dalis remiant Ukrainą „gerokai pasikeis ES nenaudai“. Kartu V. Orbánas teigia galįs „tvirtai pareikšti, kad netrukus po jo pergalės rinkimuose jis nelauks jo inauguracijos, o bus pasirengęs iš karto veikti kaip taikos tarpininkas. Tam jis turi išsamių ir gerai pagrįstų planų.“

2024 07 16 12:49
Spausdinti