Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


LIETUVOS GYNYBA
Didžiausios NATO pratybos: vokiečių brigada Lietuvoje parodys, ką gali
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Vokietijos kariai.

Ketvirtadienį vykstančiame Aljanso gynybos ministrų susitikime taip pat planuota aptarti prasidėjusias didžiausias NATO pratybas nuo Šaltojo karo. Jos apims ir Lietuvą.

„Taip pat apžvelgsime pažangą, padarytą siekiant visapusiškai aprūpinti savo naujuosius gynybos planus ištekliais, – spaudos konferencijoje trečiadienį ministrų susitikimo darbotvarkę pristatė Jensas Stoltenbergas. – Dabar šiuos planus tikriname per pratybas „Tvirtas gynėjas“ („Steadfast Defender“). Tai didžiausios NATO pratybos per pastaruosius dešimtmečius. Jose dalyvauja apie 90 tūkst. karių iš visų 31 sąjungininkės ir Švedijos.“

Kalbame apie didelius pajėgumus, kurie bus permesti į mūsų pusę, ne apskritai į Rytų Europą, o būtent į Lietuvą, Baltijos valstybes.

Šios pratybos prasidėjo 2024 m. sausio 24 d., kai iš Norfolko, Virdžinijos valstijoje (JAV), išplaukė desantinis laivas „USS Gunston Hall“ ir po kelių operacijų pradėjo kelionę per Atlantą. Kelerius metus planuotose pratybose „Tvirtas gynėjas“ bus tikrinamas NATO gebėjimas greitai dislokuoti pajėgas iš Šiaurės Amerikos ir kitų Aljanso dalių, kad būtų sustiprinta Europos gynyba. Jose taip pat bus testuojamos NATO galimybės vykdyti ir palaikyti sudėtingas kelių sričių operacijas („multi-domain“) kelis mėnesius, tūkstančius kilometrų nuo tolimosios Šiaurės iki Vidurio ir Rytų Europos ir bet kokiomis sąlygomis.

„Tvirtas gynėjas“ apims ir Lietuvą bei kitas Baltijos ir rytinio flango šalis.

„Tai bandymas pažiūrėti, kokiu tempu ir kaip galima permesti didelius pajėgumus. Šiuo atveju tikrai kalbame apie didelius pajėgumus, kurie bus permesti į mūsų pusę, ne apskritai į Rytų Europą, o būtent į Lietuvą, Baltijos valstybes“, – trečiadienį NATO būstinėje Lietuvos žurnalistams teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvoje bus padidinti Vokietijos pajėgumai beveik iki brigados lygio. Taip, trumpam laikotarpiui, bet vis dėlto pajėgumai pajudės į Lietuvą.

Anot jo, veiksmai truks ne vieną savaitę, o didžioji dalis pajėgumų bus pradėti permesti į Lietuvą kovo mėnesį.

Be to, savo pajėgumus ir sąveiką su Lietuvos bei kitų NATO šalių pajėgomis išbandys Vokietijos brigados lygio pajėgos.

„Lietuvoje bus padidinti Vokietijos pajėgumai beveik iki brigados lygio. Taip, trumpam laikotarpiui, bet vis dėlto pajėgumai pajudės į Lietuvą. Link Lietuvos pajudės ir kitų šalių pajėgos: kai kas pasieks Lietuvą, kai kas – ne. Bus išbandytas visas karinio mobilumo kelias, kuris nėra trumpas iš Vakarų Europos“, – kalbėjo ministras.

Jis pabrėžė, kad pratybos įsikomponuoja į kitas jau Lietuvos ir sąjungininkų vykdomas pratybas.

„Tai leidžia ir mums patiems įsivertinti savo galimybes bei didinti sąveiką su sąjungininkais. Nepamirškime, kad kariai yra iš skirtingų valstybių. Jie galbūt panašiai parengti, pagal NATO standartus, bet jų patirtis yra labai skirtinga. Mes turime daug karių, kurie dalyvavo tarptautinėse misijose, o, tarkime, vokiečiai dalyvavo daugiau taikos palaikymo operacijose kur nors Afrikoje. Pratybos parodys visų tų pajėgumų pliusus ir minusus“, – aiškino A. Anušauskas.

2024 02 15 10:00
Spausdinti