Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, liepos 4 d.


SUTARTI NEPAVYKO
Didžiosios ES postų dalybos: baltas dūmas virš Briuselio nepakilo
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
ES Taryba
ES lyderių derybos.

Nors pirmadienį į neformalias derybas Briuselyje atvykę ES šalių vadovai buvo optimistiški ir, regis, buvo sutarta dėl svarbiausių ES postų paskirstymo, apie vidurnaktį derybos baigėsi niekuo. Kitą savaitę laukia naujas derybų etapas – Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdis.

„Rezultatai nėra įspūdingi, apsikeitėme nuomonėmis, nė viena kandidatūra nebuvo atmesta, bet, kita vertus, nė viena kandidatūra ir nebuvo priimta“, – naktį į antradienį kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Planuota, kad pirmadienio vakarą „iki futbolo rungtynių“ ES valstybių lyderiai neoficialiai patvirtins Europos liaudies partijos (EPP) atstovę Ursulą von der Leyen antrajai Europos Komisijos pirmininkės kadencijai, buvusį Portugalijos premjerą, socialistą António Costą – EVT prezidentu, o liberalę Estijos premjerę Kaja Kallas – ES diplomatijos vadove. Šiam postų pasiskirstymui pritarė ir Lietuva.

Tačiau po anksčiau pirmadienį įvykusio EPP susitikimo šios politinės jėgos, kuriai priklauso Lietuvos konservatoriai, atstovai nusprendė, kad EVT vadovu socialistas turėtų būti tik 2,5 metų, o po to 2,5 metų šį postą gautų EPP kaip Europos rinkimus laimėjusi partija.

„Aš nenorėčiau stoti nei į vieną, nei į kitą pusę, norėčiau kalbėti iš esmės. Manau, kad EVT prezidento kadencijos skaidymas į dvi dalis reikštų, kad tas veidų keitimasis bus dar dažnesnis. Tai tikrai suduos tam tikrą smūgį EVT įvaizdžiui ir ypač nepasitarnaus tarptautiniuose santykiuose, nes vis dėlto išoriniai partneriai tikrai nepriims to kaip teigiamo dalyko, kad nuolat keičiasi Europai atstovaujantys veidai prie stalo“, – atskleidė savo poziciją šiame Europos politinių jėgų ginče G. Nausėda.

Pasak prezidento, tolesnės derybos bus nelengvos.

„Kol kas sutarėme, kad išsiskirstome iki kito jau įprasto EVT posėdžio. Be abejo, tai bus sunkus posėdis, nes jame dar svarstysime strateginę ES darbotvarkę, ir, nors kiek teko kalbėti su kolegomis, daug kas pritaria preliminariems tekstams, vis dėlto tai per daug komplikuotas dokumentas, kad neiškiltų kokių gilesnių nesutarimų arba diskusija neužsitęstų. Tai kad bus tikrai sudėtingos dienos“, – prognozavo jis.

2024 06 18 10:12
Spausdinti