Meniu
Prenumerata

antradienis, birželio 25 d.


DIPLOMATINIAI ŽENKLAI
E. Macronas stumiamas į kampą – ar žodžiai apie karius Ukrainoje taps realybe?
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Josvydas Elinskas/ELTA
Emmanuelis Macronas.

Prancūzija tiek sąjungininkų, tiek Ukrainos spaudžiama, kad prezidento Emmanuelio Macrono žodžiai apie galimą NATO valstybių karių buvimą Ukrainoje taptų realybe. Lietuva taip pat tikisi, kad Paryžius lyderiaus ne tik žodžiais.

Žinia, E. Macronas dar vasarį pareiškė, kad negalima atmesti, jog Vakarų valstybių kariai gali atsidurti agresiją atremiančios Ukrainos teritorijoje, ir nereikia brėžti sau raudonų linijų. Tai vieniems sąjungininkams sukėlė šoką dėl galimos Rusijos reakcijos, kiti tai pasitiko aplodismentais – esą pagaliau imtasi strateginio neapibrėžtumo.

Lietuva taip pat svarsto siųsti instruktorius į Ukrainą ir gali dėl to priimti sprendimą Valstybės gynybos taryboje per kelias savaites.

Vėliau E. Macronas pakartojo savo teiginius, o dabar Paryžius sulaukė spaudimo dėl to.

Visų pirma, Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis pranešė, kad į karo nuniokotą šalį netrukus atvyks pirmieji prancūzų kariniai instruktoriai. Pirmadienį jis pasirašė dokumentus, leidžiančius Prancūzijos kariniams instruktoriams apsilankyti Ukrainos mokymo centruose. Tiesa, vėliau Ukrainos gynybos ministerija „patikslino“, kad „kol kas šiuo klausimu vis dar diskutuojame su Prancūzija ir kitomis šalimis“.

Įsitraukė ir sąjungininkai. Lenkijos užsienio reikalų ministras Radosławas Sikorskis antradienį pareiškė, kad Varšuva neturėtų atmesti galimybės siųsti sausumos pajėgas į Ukrainą. Lietuva taip pat svarsto siųsti instruktorius į Ukrainą ir gali dėl to priimti sprendimą Valstybės gynybos taryboje per kelias savaites.

Vilnius veiktų su esmine sąlyga, jei Prancūzija nuo žodžių pereitų prie darbų ir imtųsi lyderystės.

Vis dėlto Vilnius veiktų su esmine sąlyga, jei Prancūzija nuo žodžių pereitų prie darbų ir imtųsi lyderystės. Taip pat siekiama, kad būtų užtikrinta oro gynyba instruktoriams Ukrainoje.

„Mes galėtume siųsti instruktorius atgal į Ukrainą – instruktorius, kurie jau buvo. (...) Lietuva yra pasirengusi prisijungti prie, pavyzdžiui, Prancūzijos vadovaujamos koalicijos, kuri apmokytų karius Ukrainoje“, – praėjusią savaitę prancūzų kanalui LCI teigė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Prancūzijos gynybos ministerija pirmadienį pareiškė „Reuters“: „Kaip jau ne kartą minėta, mokymai Ukrainos teritorijoje yra vienas iš projektų, aptartų vasario 26 d. Respublikos prezidento sušauktoje konferencijoje dėl paramos Ukrainai.“

2024 05 28 15:49
Spausdinti