Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
E. Macronas Vilniuje blokavo NATO sprendimą steigti biurą Tokijuje
BNS
Josvydas Elinskas/ELTA
E. Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį nepritarė NATO siekiui atidaryti ryšių biurą Japonijoje.

Aljansas vis labiau baiminasi didėjančios Pekino įtaką, todėl siekia stiprinti bendradarbiavimą su Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono demokratinėmis šalimis.

Antrus metus iš eilės NATO aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavo Australijos, Japonijos, Naujosios Zelandijos ir Pietų Korėjos lyderiai.

NATO yra užsimojusi atidaryti ryšių biurą Tokijuje, kad padėtų gerinti bendradarbiavimą su šia šalimi.

Tačiau Prancūzija šį žingsnį blokavo, tvirtindama, kad NATO turėtų sutelkti dėmesį į savo atsakomybę rūpintis euroatlantinės erdvės apsauga.

„Kad ir ką žmonės sakytų, tačiau geografija yra sudėtinga“, – sakė E. Macronas po NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Lietuvos sostinėje.

„Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas nėra Šiaurės Atlantas, todėl neturime sudaryti įspūdžio, kad NATO kažkokiu būdu kuria teisėtumą ir geografiškai įsitvirtino kitose teritorijose“, – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidento nepritarimas steigti NATO biuro Japonijoje sukėlė Aljanso diplomatų pasipiktinimą.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas po susitikimo su Japonijos ministru pirmininku Fumio Kishida (Fumijumi Kišida) tvirtino, kad galimybė atidaryti ryšių palaikymo biurą vis dar svarstoma.

Anot J. Stoltenbergo, NATO siekia stiprinti bendradarbiavimą su Japonija tokiose srityse kaip kibernetinis ir jūrų saugumas.

J. Stoltenbergas pareiškė, kad NATO susitikimas su Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono partneriais siunčia žinią, jog saugumas yra ne regioninis, o globalus klausimas, todėl svarbu laikytis vienybės.

„Tai rodo Kinijos milžiniškos investicijos į naujus karinius pajėgumus“, – teigė jis.

„Manome, kad iki 2035 metų Kinija turės 1 500 branduolinių kovinių galvučių raketose, kurios galės pasiekti Šiaurės Ameriką ir visą Europą, NATO teritoriją“, – pareiškė J. Stoltenbergas.

Jis pabrėžė, kad NATO nesiekia plėsti savo įtakos visame pasaulyje, bet pripažįsta, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno regionas susiduria su pasauliniais iššūkiais, tarp kurių yra ir Kinija.

JAV jau ilgą laiką spaudžia savo NATO sąjungininkes Europoje laikytis griežtesnės pozicijos Kinijos atžvilgiu.

Antradienį paskelbtame komunikate NATO vadovai išreiškė susirūpinimą dėl stiprėjančios Rusijos ir Kinijos strateginės partnerystės.

Jie primygtinai paragino Pekiną pasitelkti savo įtaką ir priversti Maskvą nutraukti plataus masto invaziją į Ukrainą.

2023 07 12 20:27
Spausdinti