Meniu
Prenumerata

antradienis, spalio 22 d.


SACHAROVO PREMIJA
E. Muskui – garbingas ES apdovanojimas?
IQ
Scanpix
Elonas Muskas.

Pastaruoju metu prieštaringais pareiškimais garsėjantis ir aršiu Donaldo Trumpo rėmėju tapęs „X“ savininkas Elonas Muskas nominuotas Europos Parlamento (EP) Sacharovo premijai. Garbingas apdovanojimas, kurį gavo, tarkime, Nelsonas Mandela, skiriamas už minties laisvę.

Ketvirtadienį vykusiame EP jungtinio komiteto posėdyje politinės grupės pristatė savo kandidatus 2024 m. Sacharovo premijai gauti. Trys finalininkai bus išrinkti spalį.

Toliau pristatomi kandidatai į 2024 m. Sacharovo premiją, kuri yra aukščiausias ES apdovanojimas už darbą žmogaus teisių srityje.

Didžiausia EP frakcija Europos liaudies partija pasiūlė Maríą Coriną Machado kaip Venesuelos demokratinių jėgų lyderę ir išrinktąjį prezidentą Edmundo Gonzálezą Urrutią. Pastarajam premiją siūlo suteikti ir Europos konservatorių reformuotojų frakcija. Socialistai ir „Atnaujinkime Europą“ frakcija pasiūlė organizacijas „Women wage peace“ („Moterys siekia taikos“) ir „Women of the sun“ („Saulės moterys“) bei jų įkūrėjas izraelietę Yael Admi ir palestinietę Reem Hajajreh. Žaliųjų frakcijos kandidatas – azerbaidžanietis žmogaus teisių gynėjas Gubadas Ibadoghlu, Kairiųjų – žurnalistai Palestinoje.

Kraštutinės dešinės atstovai EP – frakcijos „Patriotai už Europą“ ir „Suverenių tautų Europa“ – mano, kad ne kas kitas, o E. Muskas nusipelno Sacharovo premijos. Naujųjų technologijų kūrėjas, verslininkas, garsių įmonių „SpaceX“ ir „Tesla“ įkūrėjas pastaruoju metu pagarsėjo prieštaringais pareiškimais apie Ukrainą. E. Muskas taip pat tapo Europoje nemėgstamo kandidato į JAV prezidentus D. Trumpo aršiu šalininku ir gali prisijungti prie jo administracijos, jei rinkimai bus sėkmingi. Be to, E. Muskui priklausantis socialinis tinklas „X“ kaltinamas Rusijos ir kitų režimų propagandos bei dezinformacijos sklaida. Pats verslininkas teigia, kad jis bando užtikrinti žodžio laisvę.

Rugpjūtį buvęs komisaras Thierry Bretonas pareikalavo E. Musko laikytis Skaitmeninių paslaugų akte nustatytų įpareigojimų dėl dezinformacijos ir neteisėto turinio kontrolės, bet sulaukė verslininko pašaipų.

Nuo pat „Twitter“ įsigijimo ir jo pervadinimo į „X“ ES ir E. Musko santykius lydėjo įtampa. Europos Komisija atlieka tyrimą dėl galimų „X“ įvykdytų Skaitmeninio paslaugų akto pažeidimų, nes susirūpinta, kad „X“ leido skleisti dezinformaciją, neapykantos kalbą ir smurtinį turinį ypač Izraelio ir „Hamas“ konflikto kontekste. Platforma tikrinta dėl to, kad, nepaisant naudotojų pranešimų, nepakankamai stengėsi riboti žalingą turinį. Jei bus nustatyta, kad „X“ pažeidė taisykles, jai gali būti skirtos didelės baudos arba net sustabdytas paslaugų teikimas ES.

„Patriotų už Europą“ pasiūlymas nominuoti E. Muską Sacharovo premijai „Chega“ ir Nacionalinio susivienijimo iniciatyva visų pirma yra duoklė laisvei: visiškai, visiškai, radikaliai laisvei, visomis jos formomis – nuomonės, žodžio, susirinkimų, religijos“, – pareiškė šios EP frakcijos narys iš Portugalijos Tiago Moreira de Sá.

Spalio 17 d. EP Užsienio reikalų ir Vystymosi komitetai balsuodami sudarys trijų kandidatų sąrašą. Galutinį Sacharovo premijos laureatą ar laureatus išrenka EP pirmininkų sueiga – pirmininko vadovaujamas Europos Parlamento organas, į kurį įeina visų EP atstovaujamų politinių frakcijų vadovai. Šiais metais pirmininkų sueiga laureatą išrinks spalio 24 d. Apdovanojimo ceremonija įvyks gruodžio 18 d. Strasbūre vyksiančiame plenariniame posėdyje.

Sacharovo premija už minties laisvę, pirmą kartą 1988 m. paskirta Nelsonui Mandelai ir Anatolijui Marčenkai, yra aukščiausia ES padėka už žmogaus teisių gynimo veiklą. Juo įvertinami asmenys, grupės ir organizacijos, itin prisidėjusios prie minties laisvės apsaugos. Ja ypač skatinama saviraiškos laisvė, mažumų teisės, pagarba tarptautinei teisei, demokratijos plėtra ir teisinės valstybės principo įgyvendinimas. 2023 m. premija buvo įteikta Jinai Mahsai Amini ir judėjimui „Moteris, gyvybė, laisvė“ Irane.

2024 09 26 12:24
Spausdinti