Meniu
Prenumerata

šeštadienis, liepos 27 d.


ALFA TAŠKAS
Ekspertai: Užsienio agentų įstatymas yra V. Putino Rusijos modelis atsikratyti visko, susijusio su Vakarais
Scanpix
Protestai Gruzijoje.

Nuo antradienio, gegužės 14 d., Sakartvele po skandalingojo įstatymo priėmimo Tbilisyje vyksta neramumai. Dėl šalyje priimto vadinamojo „Užsienio agentų įstatymo“ opozicija paskelbė parlamentui boikotą. Europos Sąjungos atstovai apie susiklosčiusią situaciją sako, kad tai traukia Sakartvelą tolyn nuo Europos. Apie sudėtingą situaciją Sakartvele „Alfa taškas“ laidoje diskutavo Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis ir Sakartvelo politikos instituto direktoriaus pavaduotoja Renata Skardžiūtė-Kereselidze.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko teigimu, „Užsienio agentų įstatymas“ yra Vladimiro Putino Rusijos modelis atsikratyti visko, kas yra susiję su Vakarais.

„Yra tokie įstatymai ir Vakarų šalyse, bet jie nukreipti prieš priešus [...].

Čia yra nukreipta prieš Vakarus. Putinas apvalė visą Rusiją nuo bet kokių nevyriausybinių organizacijų susijusių su liberaliais Vakarais“, – sakė Ž. Pavilionis.

Pasak jo, V. Putinui geriau eliminuoti nevyriausybines organizacijas, kurios stebės rinkimus, ir eliminuoti visus oponentus bei pavadinti juos išdavikais.

„Net ir prezidentė šiuo metu vadinama tautos išdavike. Aš buvau Gruzijos būstinėje, visos sienos apklijuotos išrinktų parlamentarų veidais, kurie pavadinti išdavikais, raudoni kryžiai uždėti ant veidų“, – situaciją šalyje atskleidė Ž. Pavilionis.

Tuo tarpu Sakartvelo politikos instituto direktoriaus pavaduotoja sako, kad šis pokytis Sakartvele įvyko ne staiga, o įstatymo grąžinimui buvo ruošiamasi nuo praeitų metų.

„Jau kurį laiką matome valdžios bandymus apjuodinti, apšmeižti pilietinės visuomenės aktyvistus, kurie kritikuoja valdžią, kurie jiems yra kritiški, nepavaldūs, ir šios tendencijos stiprėja“, – teigė R. Skardžiūtė-Kereselidze.

Pasak moters, šiuo metu visuomenė mato eskalaciją, o pilietinės visuomenės aktyvistams darosi nesaugu, jie yra sulaikomi, sumušami ir stebimi.

„Tie patys plakatai buvo priklijuoti prie jų namų, darbo vietų, giminaičių namų. Matome stiprų spaudimą ir visa tai susiję su artėjančiais rinkimais spalio mėnesį“, – atskleidė R. Skardžiūtė-Kereselidze.

Moters teigimu, galima matyti, kad dabartinė valdžia stebi Rusijos karą Ukrainoje ir skaičiuoja, kiek dar laiko jis užtruks, stebi, kaip vyksta kovos veiksmai, kas laimės, ir stengiasi balansuoti, nesusidėti visko į vieną krepšį.

Visą pokalbį su Ž. Pavilioniu ir R. Skardžiūte-Kereselidze žiūrėkite laidoje „Alfa taškas“.

JWPLAYER_MAIN:2582

2024 05 15 16:25
Spausdinti