Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


Energijos kainų šokiruoti belgai: vieni – protestuoja, kiti – taupo, treti – bėga į šiltesnius kraštus
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Scanpix
Trečiadienio protestas Briuselyje.

Tūkstančiai žmonių trečiadienį išėjo į Briuselio gatves. Paskelbtas nacionalinis streikas sutrikdė visuomeninio transporto veiklą ir įprastą gyvenimą Europos sostinėje. Pagrindinės šalies profsąjungos reikalauja kelti atlyginimus, apmokestinti energetikos kompanijos viršpelnius ir uždėti „lubas“ energijos kainoms.

„Neužtenka apsivilkti papildomą megztinį ar sumažinti šildymą keliais laipsniais. Daugelis šeimų tiesiog nebeturi galimybių taupyti ir yra priremtos prie sienos“, – tvirtino protestuotojai.

Energijos kainos tapo tokia aktualia tema Belgijoje, kad net skaitomiausias šalies naujienų portalas Hln.be sukūrė atskirą rubriką „Energijos kainos“.

Kaip praėjusios savaitės pabaigoje rašė „The Brussels Times“, „belgus ištiko šokas, nes kainos šoktelėjo iki dangaus“. Belgijoje dažniausiai už dujas ir elektrą mokama tam tikra suma kas mėnesį, o po metų, sutikrinus skaitliukus, tenka primokėti arba „sutaupyti“ pinigai lieka kitam periodui. Pagal metinį suvartojimą nustatoma ir mėnesinė suma.

Remiantis ketvirtadienį Flandrijos energetikos reguliavimo institucijos „Vreg“ paskelbtais duomenimis, bendra metinė vidutinės šeimos sąskaita dabar siekia 9210 eurų.

Dabar apskaičiuota metinė elektros energijos kaina išaugo iki 3256,63 euro, o gamtinių dujų – iki 5954,07 euro. Remiantis ketvirtadienį Flandrijos energetikos reguliavimo institucijos „Vreg“ paskelbtais duomenimis, bendra metinė vidutinės šeimos sąskaita dabar siekia 9210 eurų.

Į šį apskaičiavimą neatsižvelgta į vyriausybės planuojamas priemones, kuriomis siekiama sumažinti sąskaitas už energiją. Belgijos vyriausybė iki 2023 m. kovo 31 d. pratęsė galiojančių paramos priemonių, tokių kaip socialinis tarifas, degalinėse parduodamų degalų akcizų sumažinimas, 6 proc. PVM dujoms ir elektrai bei kompensacijos už mazutą, taikymą. Taip pat jau apmokestinti kai kurių energijos gamintojų viršpelniai ir šie pinigai bus skirti kompensacijoms vartotojams. Be to, bankų bus prašoma atidėti hipotekos paskolų grąžinimą, nes sąskaitos už energiją savo dydžiu pradeda varžytis su būsto išlaidomis.

„Stebuklingo sprendimo nėra“, – dar rugpjūčio 31 d. spaudos konferencijoje pareiškė ministras pirmininkas Alexanderis De Croo. Jis pridūrė, kad, kalbant apie tiekimą, Belgijos atsargos turėtų leisti šaliai be problemų išgyventi žiemą.

Kartu paraginta mažinti energijos suvartojimą, pradedant valdžios institucijomis, siekiant rodyti pavyzdį.

Briuselio merija šią savaitę nusprendė, kad nuo spalio bus taikomos naujos temperatūros ir apšvietimo taisyklės. Nacionalinis transliuotojas RTBF pranešė, kad nuo 23 val. bus išjungta dalis apšvietimo Briuselio pasididžiavime ir turistų traukos centre – Didžiojoje aikštėje („Grand Place“).

Briuselio miestui priklausančiuose pastatuose šildymas bus sumažintas priklausomai nuo jų užimtumo būklės. Kai biurai bus atidaryti, juose turės būti nustatyta 18 laipsnių temperatūra, o uždarius juos nakčiai arba kai pastate nebus žmonių, ji bus sumažinta iki 16 laipsnių. Mokyklų klasėse, kai jose yra mokinių, temperatūra turi būti 19 laipsnių, o koridoriuose – 14 laipsnių. Be to, sporto salėse bus nustatyta 15 laipsnių temperatūra. Teatruose ir muziejuose, kai jie dirba, temperatūra bus 18 laipsnių.

Scanpix
„Grand Place“ bus tamsiau.

Valonijos regionas nusprendė išjungti 20 tūkst. apšvietimo lempų greitkeliuose.

Eiliniai belgai, kaip šią savaitę pranešė Belgijos žiniasklaida, puolė pirkti elektros šildytuvus, nes šalyje dar veikia keletas branduolinių elektrinių ir elektros neturėtų pritrūkti.

Nors daugumą į pietus planuojančių pabėgti sudaro pensininkai, prie ieškančiųjų finansinio atokvėpio nuo energetikos kainų jungiasi ir darbingo amžiaus belgai, nes, pavyzdžiui, mėnesio trukmės kelionę į Tunisą su visu maitinimu galima įsigyti už 750 eurų vienam asmeniui.

„Rugpjūčio mėnesį elektrinių konvektorių ir alyva užpildytų radiatorių pardavėme daugiau nei 2,5 karto daugiau“, – kanalui RTL sakė elektros prekių parduotuvių tinklo „Krëfel“ atstovas spaudai Frédéricas Berghmansas.

Belgijos vartotojai taip pat bando sumažinti sąskaitas už elektrą naudodami efektyvesnį apšvietimą. Padidėjo susidomėjimas senų kaitrinių ir halogeninių lempučių keitimu į energiją taupančias LED lemputes. Kito elektronikos tinklo „Vandenborre“ parduotuvės vadybininkas RTL teigė, kad klientai vis dažniau prašo pasiūlyti sprendimų, kaip atnaujinti apšvietimą, kad sumažėtų sąskaitos už elektrą.

Dar kiti belgai paprasčiausiai pakuojasi lagaminus į šiltus kraštus.

„Belgai vis dažniau renkasi trijų savaičių atostogas Europos pietuose. Pagrindinė priežastis – išaugusios energijos kainos“, – RTL teigė kelionių operatorius TUI, kuris pastebi, kad šią žiemą užsakymų padaugėjo 50 proc. Kitas kelionių organizatorius „Sunweb“ taip pat pastebėjo, kad 27 proc. padaugėjo ilgesnių kelionių užsakymų žiemai.

Nors daugumą į pietus planuojančių pabėgti sudaro pensininkai, prie ieškančiųjų finansinio atokvėpio nuo energetikos kainų jungiasi ir darbingo amžiaus belgai, nes, pavyzdžiui, mėnesio trukmės kelionę į Tunisą su visu maitinimu galima įsigyti už 750 eurų vienam asmeniui. Kai kurios Belgijos įmonės leidžia savo darbuotojams dirbti internetu iš užsienio.



2022 09 21 16:00
Spausdinti