Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


RUSIJOS TINKLAI
EP pradėjo tyrimą po pranešimų apie Latvijos europarlamentarės bendradarbiavimą su FSB
BNS
Scanpix
Tatjana Ždanoka.

Europos Parlamentas (EP) pradėjo tyrimą dėl įtarimų, kad Latvijos europarlamentarė Tatjana Ždanoka bendradarbiavo su Rusijos federaline saugumo tarnyba (FSB).

Latvijoje rusų kalba leidžiamo laikraščio „The Insider“ duomenimis, 2004-aisiais į EP išrinkta politikė netrukus pradėjo bendradarbiauti su FSB.

Išsamioje medžiagoje, pagrįstoje nutekintais elektroniniais laiškais tarp T. Ždanokos ir jos įtariamų rusų mentorių, atskleidžiama, kad ji dirbo kaip patikima FSB agentė ir teikė rusams išsamias ataskaitas apie savo, kaip Europos teisės aktų leidėjos, darbą.

Žurnalistinis tyrimas, atliktas kartu su keliomis kitomis žiniasklaidos priemonėmis, parodė, kad europarlamentarė visą laiką, kol dirbo Briuselyje ir Rygoje, atvirai teigiamai atsiliepė apie Maskvą.

Pirmadienį Baltijos tiriamosios žurnalistikos centras „Re:Baltica“ pranešė, kad iš nutekintų elektroninių laiškų matyti, kad bent jau nuo 2004-ųjų T. Ždanoka pranešinėja FSB apie savo veiklą ir prašo pinigų renginiams organizuoti.

Pati T. Ždanoka neigia bendradarbiavusi su Rusijos žvalgyba, o vieną iš savo kontaktų vadina jaunystės draugu, nurodė „Re:Baltica“. Ji neneigė nutekintų elektroninių laiškų autentiškumo, tačiau teigė neketinanti komentuoti nutekintos informacijos.

T. Ždanokos atstovė antradienį sakė, kad ji svarsto kreiptis į teismą dėl šios publikacijos.

EP pirmininkė Roberta Metsola, atsakydama į Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ (DW) klausimą, sakė, kad labai rimtai vertina įtarimus T. Ždanokai ir kreipėsi į Elgesio kodekso patariamąjį komitetą.

„Tai reiškia, kad Europos Parlamente pradėtas tyrimas“, – nurodė jos atstovas spaudai.

Skelbiama, kad šis klausimas taip pat įtrauktas į trečiadienį vyksiančio EP politinių vadovų susitikimo darbotvarkę.

„Visiems taikomos tos pačios taisyklės“

Tačiau EP spaudos tarnyba nurodė, kad neketina komentuoti įtarimų europarlamentarei.

Ji taip pat pažymėjo, kad įtarimai T. Ždanokos atžvilgiu jau prieš kurį laiką nuskambėjo Latvijoje.

„Pabrėžiame, kad visiems Europos Parlamento nariams taikomos tos pačios nepriklausomumo ir etikos taisyklės“, – pabrėžė spaudos tarnyba.

„Kaip ir visi EP nariai, Europos Parlamento narė yra atskaitinga rinkėjams“, – sakė ji.

Pareiškime taip pat minimi galimi tolesni Latvijos veiksmai.

R. Metsola gali taikyti sankcijas už Elgesio kodekso pažeidimus ir apie jas paskelbti plenariniame posėdyje. Sprendimą pašalinti EP narį iš pareigų priima jo šalies kompetentingos institucijos.

Tuo metu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie įtarimus T. Ždanokai, atmetė juos kaip politiškai motyvuotus.

„Ar prisimenate makartizmą Jungtinėse Valstijose?“ – paklausė jis, turėdamas omenyje nekaltų žmonių persekiojimą kaltinant tuo, kad jie laikosi komunistinės ideologijos.

„Kiek žmonių tada buvo suimta, įkalinta, apkaltinus ryšiais su komunistais ar KGB? Tai tas pats“, – tęsė D. Peskovas.

„Mes visa tai griežtai smerkiame“, – pridūrė jis.

Šie įtarimai pasirodė praėjus daugiau nei metams po to, kai EP sukrėtė „Katargeito“ korupcijos skandalas. Tąkart keli Europos teisės aktų leidėjai buvo apkaltinti ėmę kyšius iš Kataro ir Maroko mainais už jų interesų tenkinimą. Abi valstybės šiuos kaltinimus neigia.

2024 01 30 11:13
Spausdinti