Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
Epidemiologai kviečia svarstyti, ar išnaudotos visos galimybės COVID-19 plitimui stabdyti
BNS
Fotobankas
Vilniečiai.

Lietuvoje ir toliau augant COVID-19 protrūkių skaičiui, epidemiologai kviečia svarstyti, ar tikrai išnaudotos visos galimybės, kad virusas neplistų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) epidemiologė Daiva Razmuvienė ragina žmones paisyti rekomendacijos dirbti nuotoliniu būdu.

„Suprantama, kad ne visi darbai gali būti atliekami nuotoliniu būdu, tačiau tie, kuriems iš tiesų nėra būtinas fizinis darbuotojų susibūrimas, turėtų būti atliekami iš namų. Kuo mažiau mes kontaktuosime, tuo mažiau plis virusas“, – pranešime teigė specialistė.

„Ypatingai tai svarbu dabar, kai vaikai eina į mokyklas ir dalis jų yra dar nepaskiepyti. Užsikrėtus vaikui, nuotoliniu būdu dirbantys tėvai nutrauktų viruso plitimo grandinę – jie nepasidalintų virusu darbovietėse, iš kurių jis toliau parnešamas į kolegų šeimas, kurių nariai išnešioja virusą toliau po mokyklas, kitas darbovietes ir taip toliau“, – sakė ji.

Ji ragina laikytis ne tik valdžios reikalavimų, tačiau ir rekomendacijų.

„Lietuvoje dar nėra susiformavęs požiūris, kad rekomendacijų būtina laikytis lygiai taip pat kaip ir kitų įstatymų nuostatų. Visgi, norėtume paraginti nesivadovauti logika – jeigu manęs nebaus, tuomet ir nebūtina laikytis. Virusui nesvarbu, ar mes laikomės rekomendacijų, ar nuostatų, už kurių pažeidimą gresia baudos. Visi puikiai žinome, kaip veikia virusas – jis ieško žmogaus. Tad laikykimės ne tik reikalavimų, bet ir rekomendacijų ir nesudarykime jam galimybių daugintis“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Protrūkių skaičius ir toliau auga

NVSC duomenimis, bendras aktyvių COVID-19 protrūkių skaičius per savaitę dar labiau išaugo ir dabar siekia 965. Protrūkiai ir toliau fiksuojami ugdymo, gydymo, pramonės, paslaugų, maitinimo sektoriuose.

Protrūkiai ugdymo įstaigose vis dar sudaro didžiąją dalį – 675, tačiau kaip ir ankstesnėmis savaitėmis jie nėra skaitlingi, t. y. susijusių pirminių atvejų skaičius daugumoje iš jų (95 proc.) neviršija 10 atvejų. Didžiąją dalį, kaip ir ankstesniais laikotarpiais, sudaro protrūkiai pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose. Protrūkiai ikimokyklinio ugdymo įstaigose sudaro apie 12 proc. visų ugdymo įstaigose užfiksuotų protrūkių.

Vertinant protrūkių pasiskirstymą regionuose, daugiausia jų užregistruota Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių apskrityse, kiek mažiau – Tauragės, Telšių, Alytaus, Utenos apskrityse.

42-ąją metų savaitę aktyvių protrūkių nežymiai padaugėjo prekybos, maisto pramonės, siuvimo įmonėse, tačiau padidėjimas nėra žymus, jis siekia kelis procentus. Atitinkamai užfiksuota 18, 16 ir septyni aktyvūs protrūkiai.

Taip pat daugiau aktyvių protrūkių specialistai praėjusią savaitę nustatė ir gydymo paslaugas teikiančiose įstaigose. Iš viso praėjusios savaitės pabaigoje gydymo įstaigose buvo užfiksuotas 81 aktyvus COVID-19 ligos protrūkis, ankstesnę savaitę jų buvo 64. Socialines paslaugas teikiančiose įstaigose protrūkių nustatyta vienu mažiau nei ankstesniąją savaitę – 16.

Paslaugų, statybos, transporto ir logistikos bei žemės ūkio įmonėse praėjusią savaitę išliko protrūkių mažėjimo tendencijos – lyginant su ankstesniąją savaite, čia nustatomų protrūkių dar pamažėjo. Protrūkių mažėjimas siekė nuo keliolikos iki 50 proc. Gamybos įmonėse keletą pastarųjų savaičių protrūkių buvo fiksuojama vis daugiau, tačiau 42-ąją savaitę ši tendencija pasikeitė – lyginant su ankstesne savaite protrūkių užfiksuota mažiau – iš viso 39, tuo tarpu ankstesniąją savaitę jų buvo 42.

Protrūkis – staigus užkrečiamosios ligos išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau ligos atvejų, tarpusavyje susijusių laiko ir vietos požiūriu, ir atkreipia dėmesį į priemones, kurios yra svarbios, norint sustabdyti infekcijos plitimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 26 16:04
Spausdinti