Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PARAMA UKRAINAI
ES lyderiai pasiekė susitarimą: Ukraina gaus 50 mlrd. eurų ilgalaikę paramą Papildyta
BNS
ELTA
Scanpix
Charles`is Michelis.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ketvirtadienį pranešė, kad Europos Sąjungos lyderiai pasiekė susitarimą dėl 50 mlrd. eurų ilgalaikės paramos Ukrainai.

„Turime susitarimą, – parašė jis socialiniame tinkle „X“. – Visi 27 vadovai susitarė dėl papildomo 50 mlrd. eurų paramos Ukrainai paketo iš ES biudžeto.“

„Tai užtikrina tvirtą, ilgalaikį ir nuspėjamą finansavimą Ukrainai. ES prisiima lyderystę ir atsakomybę remiant Ukrainą; žinome, kas pastatyta ant kortos“, – pridūrė jis.

Per lemiamą viršūnių susitikimą Briuselyje ES lyderiai stebėtinai greitai įveikė Vengrijos premjero veto. V. Orbanas pakeitė požiūrį į gyvybiškai reikalingą ketverių metų finansavimo paketą Kyjivui, kai ES lyderiai pasiūlė galimybę po dviejų metų peržiūrėti išlaidas.

Iškilus abejonėms dėl JAV, kitos svarbios Ukrainos sąjungininkės, būsimos paramos Ukrainai, ES susitarimas yra didelis postūmis Kyjivui. Netrukus prasidės tretieji metai, kai Ukraina atremia įsiveržusios Rusijos puolimą. Pinigai užkamšys skyles Ukrainos vyriausybės biudžete ir leis mokėti atlyginimus bei teikti paslaugas jos kariams sulaikant Maskvos pajėgas.

Manyta, kad grumtynės su V. Orbanu truks valandų valandas, tačiau susitarimas buvo paskelbtas netrukus po V. Orbano susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir ES institucijų vadovais.

V. Orbanas, artimiausias Rusijos sąjungininkas Europos Sąjungoje, sukėlė 26 kolegų pyktį, kai gruodį sužlugdė susitarimą dėl pagalbos. Jie kaltino Vengrijos nacionalistą įkaite laikant Ukrainos ateitį ir šantažuojant Briuselį, kad gautų milijardus eurų Budapeštui skirtų įšaldytų ES lėšų.

Manyta, kad grumtynės su V. Orbanu truks valandų valandas, tačiau susitarimas buvo paskelbtas netrukus po V. Orbano susitikimo su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir ES institucijų vadovais. Prieš tai lyderiai sakė, kad jei V. Orbanas neatsisakys savo pozicijos, bus sudaryta 26 šalių grupė, toliau teiksianti pagalbą Ukrainos vyriausybei. Tačiau jau pavasarį Kyjivo laukė sunkumai dėl biudžeto trūkumo ir tokia galimybė būtų pareikalavusi daugiau laiko.

Kol pagrindinis dėmesys salėje buvo nukreiptas į V. Orbaną, prie netoliese esančio Europos Parlamento įpykę ūkininkai degino laužus ir padangas, mieste nugriovė paminklą, siekdami, kad jų balsas būtų išgirstas.

2024 02 01 12:48
Spausdinti