Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


PER DIDELI BATAI
ES lyderystės deficitas
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
Scanpix
Būk kaip aš...

Gera vieta tuščia nebūna, tačiau buvusios Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, kaip ES lyderės, bateliai neranda naujų kojų

Europos politikai mėgsta kalbėti, kad ES turi imtis lyderystės vienoje ar kitoje srityje, tačiau pačioje Bendrijoje pastaruosius keletą metų kaip niekad trūksta lyderio. Dar prieš keletą metų niekam Briuselyje nekilo klausimų, kas yra ES lyderė. Europos Vadovų Taryboje pamatę tuometę Vokietijos kanclerę Angelą Merkel su dokumentų segtuvais rankose, diplomatai trindavo rankomis – viskas, nesibaigiančios diskusijos baigėsi, nes reikalo ėmėsi ji ir tuoj bus surastas kompromisas.

Didžiausio bloko ūkio atstovė buvo laikoma tuo asmeniu, kuris ES išves iš bet kokio aklagatvio (nors ir nebūtinai geru keliu, kaip parodė laikas). A. Merkel sugebėdavo pastatyti į vietą tiek kolegas iš kitų šalių narių, tiek, tarkime, ir savo protežė Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen. 2020 m. prezidentas Gitanas Nausėda kanclerei įteikė labai simbolinę dovaną – dirigento lazdelę.

Vis dėlto nieko nėra amžina. 2021-aisiais A. Merkel po 16 metų padėjo ES dirigento lazdelę į stalčių ir, regis, niekas iki šiol jos nesugeba pakeisti.

2024 02 21 06:45
Spausdinti