Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


ES metų kalba: kodėl svarbu, kad Europos Komisijos pirmininkė paminėjo Lietuvą?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Strasbūro
Scanpix
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen metinis pranešimas apie Sąjungos padėtį laikoma svarbiausia ES metų kalba, kurioje aptariami praėję bloko metai ir ateinančių metų planai bei iššūkiai. Šį kartą U. von der Leyen vėl paminėjo Lietuvą ir pagaliau oficialiai pripažino, kad vyksta hibridinė ataka prieš ją.

Praėjusių metų kalboje Lietuva buvo paminėta socialiniame kontekste: „Ši sparta ir vienybė siekiant tikslo reiškia, kad netrukus 16 šalių iš programos SURE lėšų bus skirta beveik 90 mlrd. eurų darbuotojams bei įmonėms remti. Todėl teritorijoje nuo Lietuvos iki Ispanijos šeimos, kurioms tos pajamos reikalingos maistui įsigyti ar nuomai sumokėti, galės būti ramios.“

Trečiadienį kalbėdama Strasbūre, U. von der Leyen paminėjo ypač aktualią Lietuvai temą – migrantų krizę.

Ir vadinkime daiktus tikraisiais vardais: tai hibridinė ataka, kuria siekiama destabilizuoti Europą.

„Gerbiamieji Parlamento nariai, žmonės nėra derybų įkaitai. Pažvelkite, kas dedasi prie mūsų sienos su Baltarusija. Minsko režimas žmones pavertė įrankiais. Susodino juos į lėktuvus ir parodė kelią Europos sienos link. To negalima toleruoti. Ir tai rodo greita Europos reakcija. Galite būti tikri, toliau palaikysime Lietuvą, Latviją ir Lenkiją“, – kalbėjo Komisijos pirmininkė.

Nors iš pradžių ji paminėjo jau tradiciniu tapusį eurobiurokratų terminą „migrantų instrumentalizacija“, vėliau pridūrė: „Ir vadinkime daiktus tikraisiais vardais: tai hibridinė ataka, kuria siekiama destabilizuoti Europą.“

Tai rimtas pokytis, nes iki šiol ES pareigūnai oficialiai vengdavo įvardyti Baltarusijos veiksmus hibridine ataka, nors Lietuvos politikai ir diplomatai gan aktyviai bandė tai įrodyti.

Be šios Lietuvai labai svarbios temos, Komisijos pirmininkė aptarė ES indėlį kovojant su COVID-19 pandemijos sukelta visuomenės sveikatos ir ekonomine krize, pristatė ekonomikos gaivinimo, kovos su klimato kaita ir Europos skaitmeninimo planus bei didesnės integracijos ES sveikatos ir gynybos srityse užmojus. Savo ruožtu europarlamentarai pateikė savo Europos Komisijos veiklos vertinimą ir siūlymus dėl būsimų prioritetų.

Kasmetinė diskusija dėl Sąjungos padėties – svarbus renginys, išryškinantis Europos Komisijos atskaitomybę demokratiškai išrinktiems europarlamentarams. Tai galimybė priartinti ES prie gyventojų, išskirti svarbiausius metų įvykius ir ateities iššūkius. Pirmą kartą ši diskusija surengta 2010 m. rugsėjį, kai Europos Komisijai pirmininkavo José Manuelis Barroso.

2021 09 15 12:20
Spausdinti